20 / 04 / 2024

Gayrimenkulde öncelik bahçe, balkon ve teraslı evlerin oldu!

Gayrimenkulde öncelik bahçe, balkon ve teraslı evlerin oldu!

Koronavirüsle beraber özellikle karantina günlerinde, açık hava insanların öncelikli ihtiyaçları durumuna geldi. Gayrimenkul alacakların da ilk tercihleri ise bahçe, balkon veya teraslı konutlar oldu



Pandemiyle beraber özellikle karantina günlerinde, açık hava insanların öncelikli ihtiyaçları durumuna geldi.

Gayrimenkul alacakların da ilk tercihi bahçe, balkon veya teraslı konutlar oldu. Bankaların destek paketleriyle düşen kredi faizleri de, gayrimenkul sektöründe hareketlenmelere sebep oldu. Bu nedenle uygun faiz oranları ile konut alacak olan vatandaşlar ev alırken nefes aldıran ve mutluluk yaratan konutları tercih etmeye başladı.

Gayrimenkulde öncelik bahçe, balkon ve teraslı evlerin oldu!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, pandemi dönemiyle beraber hayatların yavaşladığını, balkonsuz ve apartman görevlisinin olmadığı evlerin insanları çok bunalttığını önemle belirterek, “Pandemi sürecinde özellikle evlerin tercih edilirliklerinde balkon ve bahçe kriterler olarak ön sıralara taşındı.  Bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler öne çıktı. Bundan sonra balkonun konut alımında en önemli kriterlere gireceğini düşünüyoruz. Hava soğukken depolama için kullanılan balkon alanları karantinada nefes aldıran ve mutluluk yaratan alanlar oldu. Artık aynı fiyatta iki evin balkonlu veya bahçe göreni daha tercih ediliyor, farkındalıklar değişti. Yeni projeler de pandemi ile birlikte değişen alışkanlıkları göz önüne alarak şekillenecek” diye konuştu.

Yazılı olmasa dahi pandemi sonrası yeni kriterlerin ortaya çıktığını ve geliştiricilerin bahçeli, değilse teraslı ya da oturulabilir balkonu olan konutlar üretmesi gerektiğinin de belirten Yazıcı, sözlerine şu şekilde devam etti:


İhtiyaç, istek ve olanaklar üçgeni birbirleri ile örtüşemiyor

“Markalı konut projelerini incelediğimizde net 100 metrekare alanlı daireler için daire net alanının yzüde 8-10’u kadar balkon alanları olduğunu görüyoruz. Alan büyüdükçe oran düşüyor ancak yeni geliştirilecek projelerde bu alanın daha fazla olması satılabilirliği ve talebi artıracak gözüküyor. Ancak maliyetler bu aşamada ön plana çıkıyor. İhtiyaç, istek ve olanaklar üçgeni birbirleri ile örtüşemiyor.


Değer artışı fazla olan konut tipleri bahçe, teras ve balkonlu evler

Bankaların destek paketleri ile düşen kredi faizleri de, gayrimenkul sektöründe hareketlenmelere neden oldu. Mevcut stoklar erime noktasına geldi haliyle bu da fiyatlarda artış ile sonuçlandı. Değer artışlarına baktığımızda bölge ve dairelerin tercih edilebilirliğine göre yüzde 5-25 arsasında artışları gördük. Değer artışı fazla olan konut tipleri ise pandemi sonrası özellikle tercih edilen bahçe kullanımı olan teras ve balkon kullanımı olan evler oldu.
İmar Yasası’nda balkon ve teras zorunluluğu yok

Ülkemizde İmar Yasasında evlerin ve işyeri/ofislerin bahçe, balkon veya teras zorunluluğu yok. Ancak balkonlar yönetmelikte net alan içinde sayılmadığı brüt alan içinde hesaplandığı için özellikle pandemi etkisiyle artan talepten dolayı projelerde değer artışı sağlayacağı için yer almalı. Gayrimenkulünde balkonu olmayan ve balkon yaptırmak isteyen konut sahibi, gerekli izinleri alarak ve prosedürleri yerine getirerek balkon yapımını gerçekleştirebilir. İskanlı bir yapıda onaylanmış mimari projeye uymayan, izinsiz yapılmış herhangi bir inşaat kaçak sınıfına gireceğinden dolayı bu işlemi gerçekleştirmek için ilgili kanunlar kapsamında gerekli izinler alınarak ve müracaatların yapılması gerekli. Ancak bu işlem için Kat Maliklerinin İzni Olması Gerekiyor. Kat Maliklerinin izni olmadan yapılan inşaatlar, hukuki sürecin başlamasına neden olabilir.”
 

Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı!


Geri Dön