19 / 04 / 2024

Gayrimenkulde veriler değişecek!

Gayrimenkulde veriler değişecek!

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesi beklentiyi yükseltti. İnşaat sektöründe de ilk yarıda yaşanan durgunluk aşıldı. Sektör temsilciler gayrimenkul ve inşaat sektörünün ivme kazanacağını söylüyor.



Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesi iş dünyasını ikinci çeyrek umutlarını güçlendirdi. Bundan da önemlisi yılın ikinci yarısı için ekonominin daha da ivme kazanacağı beklentisini yükseltti. Rakamlar biraz geriden gelse de fiilen yılın ilk yarısını tamamladık. Yılın ikinci yarısı Ramazan Bayramı'ndan sonra başladı. Piyasalarda ise gerçek bayramın yılın ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Ancak bunun için birçok sektör verilen teşviklerinin devamını Hükümet'ten talep ederken. özellikle doğrudan yabancı ve Türk yatırımcılar tarafından yapılan sanayi yatırımlarının önünün açılmasını bekliyorlar. Artan kamu harcamaları ve tüketimden gelen ekonomideki hareketin üretimle de desteklenmesi şart görülüyor.


"TURİZM LOKOMOTİF OLUR" 

Yılın ikinci yarısında turizm sektörünün hız kazanması beklenirken, inşaat sektöründe de ilk yarıda yaşanan durgunluğun aşılması beklentisi hakim. İhracatta yaşanan hareketliliğin iç piyasa ile de desteklenmesi birçok sektör temsilcisini gelecek adına umutlandırırken, dış satışın artması için de ihracatçıların bir dizi beklentileri var. Geçen hafta TİM'in 24. Olağan Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşan ihracatçılar 10 maddelik talep listesini de devletin zirvesine sundular. 


"KDV İNDİRİMİ UZATILSIN" 


 Gayrimenkulde veriler değişecek!



TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve MOSFED (Mobilya Dernekleri Federasyonu) Başkanı Ahmet Güleç yüzde 5 büyüme ile "Türkiye'nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarının mahcup olduklarını" belirtiyor. Türkiye'de girişimci-yatırımcı açısından ciddi bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Güleç, Hükümetin ekonomiye yönelik aldığı tedbirlerin ve verdiği teşviklerin iş dünyasına moral verdiğini söylüyor. Mobilya sektörüne verilen KDV indirimi teşviki ile sektörün yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre iç piyasada satışlarını yüzde 40 artırdığını kaydeden Güleç sözlerini şöyle sürdürüyor: 

"Son beş yılın mobilyada en iyi günlerini yaşadık. KDV indirimi eylüle kadar devam edecek. Biz bunun yılsonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Böyle olursa yılın ikinci yarısında da yüzde 40'lık artış devam eder. Eğer KDV indirimi olmasaydı artan hammadde (sünger, sunta-MDF) fiyatları nedeniyle çok sıkıntılı günler geçirirdik." 


TİM Yönetim Kurulu Üyesi de olan Güleç sektörün ihracat cephesindeki beklentilerini ise şöyle özetliyor: "2017'yi TİM ihracatta 'atılım yılı' ilan etti. Bizim de ihracatımız ilk beş ayda yüzde 10 arttı. Daha iyi üretim için daha iyi teşvikler bekliyoruz. Bence ihracatta ikinci altı ayımız daha iyi olacak." olmak üzere tüm perakende sektöründe durgunluğa neden oldu. Ancak Nisan ayından itibaren perakendede hareket başladı. Mayıs'ta Anneler Günü, Haziran'da Babalar Günü ve Ramazan Bayramı alışverişinin etkisiyle mağazalar hareketlenirken, yılın ikinci yarısı için de beklentiler iyimsere döndü. 



Adnan DALGAKIRAN / İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TİM Yönetim Kurulu Üyesi 

"İkinci yarıda yatırımların artmasını bekliyoruz" 


Gayrimenkulde veriler değişecek!



Ekonomide ilk çeyrekte gelen yüzde 5 büyüme bizleri memnun etti. İkinci çeyrekte de büyüme bekliyoruz. Ekonomimiz yüzde 5 büyürken maalesef makine sektörü yüzde 10 daraldı. Bunun sebebi, sanayi yatırımlarının yeterince olmaması. Evet ekonomi ile ilgili iyi sinyaller var ama bundan sonraki süreç çok kritik ve dikkatli olmak gerekiyor. Artan kamu yatırımları ve tüketim harcamaları, büyümeyi tetikledi. Yatırımların da önü açılırsa ikinci yarıda sürdürülebilir bir büyüme görebiliriz. Doğuda verilen "cazibe bölgesi teşvikleri" ve istihdam ile ilgili teşviklerin de katkısıyla ikinci yarıda sanayi yatırımlarının artmasını bekliyoruz. Tam tersi olursa endişelenmemiz gerekir. Bu nedenle yılın ikinci yarısı çok önemli. Doğrudan yabancı yatırımcı ve Türk yatırımcıların ikinci yarıda sanayiye daha çok yatırım yapmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde 2018-2019 yıllarını rahat geçirebiliriz.  


"TABLO DEĞİŞECEK" 

Türkiye IMSAD (Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ise, gayrimenkul sektörüyle ilgili beklentilerini şöyle açıklıyor: 


 Gayrimenkulde veriler değişecek!


"Konut satışlarına baktığımızda, 2017 ilk çeyrekte, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 7.4 oranında bir artış görüyoruz. Yılın ilk dört ayında 440 bin adet konut satışı gerçekleşmiş. Bu rakam, geçen iki yılın aynı döneminin üzerinde. Konut satışlarında artış var ama yapı ruhsatları başvurularına baktığımızda, veriler beklediğimiz gibi değil. Toplam yapı ruhsatlarında alan bazında yüzde 17.2'Iik bir gerileme söz konusu. Konut yapı ruhsatları aynı dönem alan bazında yüzde 12.7 geriledi. Konut dışı bina yapı ruhsatları ise yine aynı dönemde yüzde 30.5 küçülme yaşadı. Kampanyaların konut satışlarına etkisini, senetle satışlardaki yüzde 47'lik artışla görüyoruz. Bu rakamlar yükün büyük bir kısmını gayrimenkul sektörünün üstlendiğine işaret ediyor. Gayrimenkulcüler, bir taraftan proje için yatırım yaparken, diğer taraftan satılan konutun finansman yükünü de omuzlarına almış durumda. Ancak biz yılın ikinci yarısından itibaren bu tablonun değişeceğine inanıyoruz." 


Süleyman ÇETİNSAYA / Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

"Tüketici halen 'bekle-gör' diyor" 


Gayrimenkulde veriler değişecek!



İnşaat sektörünün yılın ikinci yarısında daha hareketli olmasını ve konut satışlarının artmasını bekliyoruz. Konut sektöründe bu sene çok iyi geçmedi. Bunda banka faizlerinin yüksek olmasının payı var. Ayrıca Arap dünyasındaki olaylar tedirginlik oluşturuyor. Kurdaki hareketlilik ilk yarıda caydırıcı bir etken oldu. Hepsi bir araya gelince de bu tablo ortaya çıktı. Tüketici halen bekle-gör politikası izliyor. İşadamının işi iyi olacak ki bizden konut ve ofis alsın. Ülkemizin istikrar ve güven algısının biraz daha yükselmesini bekliyoruz. 



Para


Geri Dön