16 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yeni pazar hedefi Çin, Hindistan ve Pakistan!

Gayrimenkulde yeni pazar hedefi Çin, Hindistan ve Pakistan!

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği Başkanı Faruk Akbal yaptığı açıklamada gayrimenkulde yeni hedef pazarlar Çin, Hindistan ve Pakistan olduğunu söyledi.



Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen geliri 2023 yılında15 milyar dolara, 2025 yılında ise 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Akbal gerçekleştirdiği online basın toplantısında yaptığı açıklamada GİGDER'in kuruluş sürecine değinerek bu kadar önemli yatırımcıların ve büyük pazar payının olduğu yabancıya konut satış sektöründe sadece bu işe konsantre bir yapı olmadığı için derneğin ortaya çıktığını belirtti.

Gayrimenkulde yeni pazar hedefi Çin, Hindistan ve Pakistan!

Paydaş sektörlerden derneğe üye olan kurum, kuruluş ve STK'lara da değinen Faruk Akbal, yabancıya en çok konut satan gayrimenkul şirketleri arasından ise 20 üyelerinin olduğunu Türkiye'de yabancıların aldığı her 100 konuttan 20'sini kendi üyelerinin sattığını söyledi.

Türkiye'den üç tip yatırımcının konut alıyor

Faruk Akbal, Türkiye'den üç tip yatırımcının konut aldığını dile getirerek, birinci tip yatırımcının deniz, kum, güneş gibi turizm, ikincisinin güvenlik amaçlı olduğunu belirtti.

Üçüncüsünü İslamofobi başlığı altında ele aldıklarını belirten Akbal, ABD ve AB'de ırkçılığın, İslam karşıtlığının ön plana çıkması sebebiyle bu ülkelerden Türkiye'ye geri dönüşlerin olduğunu söyledi.

Faruk Akbal, yurt dışı gayrimenkul satışında İstanbul'un öne çıktığını, onu Antalya'nın takip ettiğini belirterek, "Bununla birlikte Bursa, Yalova, İzmir, Trabzon,  Ankara  gibi şehirlerimiz de yükseliyor. Bunun daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Sakarya, Balıkesir, Konya, Adana, Sivas gibi çok farklı şehrimize de yurt dışı yatırımcısının gelebileceğini düşünüyoruz. Yeter ki burada doğru tanıtım planını ortaya koyalım." şeklinde konuştu.

Burada daha çok belediyelerle iş birliği yapacaklarını dile getiren Akbal, yerel yönetimlerle birlikte ilgili şehre direkt yurt dışı yatırımcısını çekmek istediklerini söyledi.

Gayrimenkulde yeni hedef pazarlar Çin, Hindistan ve Pakistan

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye'den en çok konut alan ülke vatandaşlarından bahsederek, son senelerde artan İranlıların artık zirveye oturduğunu belirtti.

Çinlilerin geçen yılın sonlarına doğru konut alımında artışa geçtiğini belirten Faruk Akbal, şu şekilde devam etti:

"Dünyanın en büyük gayrimenkul yatırımcısı Çinlilerdir. Bugüne kadar yaptıkları yatırımların 500 milyar doları aştığı ifade ediliyor. Her yıl dünyadan 50-100 milyar dolar aralığında gayrimenkul alıyorlar. Çin potansiyelini henüz keşfedemedik ancak güzel bir gelişme son bir yıldır Çinlilerin gayrimenkul yatırımı arttı. Burada firmalarımızın tanıtımı büyük. Burada daha etkin ve daha sistematik tanıtım politikalarıyla Çinlilerin Türkiye'ye olan ilgisini artırmak istiyoruz."

Akbal, şu anda listede yer almayan Pakistan'ın hızlı giriş yapabileceğini belirterek oradaki STK'lar ile temas halinde olduklarını, bunun gelecek süreçte satışlara yansıyacağını düşündüklerini dile getirdi.

İngiltere pazarına yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirten Akbal, "Hindistan'dan konut yatırım talebi şu anda çok az ama potansiyeli yüksek bir ülke. Oraya yönelik de çalışmalarımız söz konusu." diye konuştu.

Yurt dışı gayrimenkul alımında nitelikli yatırımcı sayısı artacak

Faruk Akbal, Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul tanıtımındaki yüzü olarak tanıtım, hukuk, güvenlik ve eğitim alanında geliştirdikleri projeleri hayata geçireceklerine değinerek bu başlıklar altında gerçekleştirecekleri faaliyetlere de değindi.

Arabuluculuk mekanizmasını daha hızlı çalıştırarak anlaşmazlıkları çözeceklerini belirten Faruk Akbal, problemlerin yüzde 70'inin diyalogla çözülebileceğini söyledi.

Akbal, uluslararası yatırımcıya konut satışında güvenilirliğin önemli olduğunu belirterek, dernek üyesi şirketlerin güvenilir olduğunu, denetlendiğini ve onaylandığını gösterecek bir akreditasyon ve sektör içi denetim mekanizması üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye gayrimenkul pazarına ilginin son birkaç senedir bireysel yatırımcı ağırlıklı olduğunu dile getiren Akbal, "Son yıllarda sağlık ve ekonomideki gelişmelerin, dövizin bir kur avantajı sağlamasının nitelikli yatırımcıyı yeniden hareketlendireceğini düşünüyoruz. Nitelikli yatırımcıya yönelik fonların kurulması gibi etkin çalışmalar yürüteceğiz." dedi.

Akbal, gelecek birkaç yıl içinde yurt dışı gayrimenkul alımında nitelikli yatırımcı sayısının artacağına değinerek, gayrimenkul pazarının yeni oyuncularına da değindi. Akbal sözlerini şu şekilde tamamladı: "Avrupa'dan hak ettiğimiz yatırımı alamıyoruz. Avrupalı gayrimenkul yatırımcısının önümüzdeki yıllarda daha fazla geleceğini düşünüyoruz. Çin'in 2025'te birinci sıraya oturmasını bekliyoruz. Hindistan şu anda ilk 20'de bile değil. Küresel anlamda ciddi gayrimenkul yatırımcısı olan Hindistan da Türkiye'ye gelecek. Avrupa, Çin ve Hindistan'ı ilk 10'da göreceğiz." 

 

Yabancıya konut satışında Çinli sürprizi!


Geri Dön