17 / 04 / 2024

Gayrimüslimlerin mirasçıları tapu kayıtlarını göremiyor!

Gayrimüslimlerin mirasçıları tapu kayıtlarını göremiyor!

1983 ve 2001'de yayımlanan iki genelge nedeniyle 1924 öncesinde ülkeyi terk etmek zorunda kalan gayrimüslimlerin mirasçılarına tapu kayıtları gösterilmiyor...



Konu hakkında araştırma yapan avukat Cem Murat Sofuoğlu, söz konusu genelgelerin Anayasa'nın 35. maddesindeki ''Herkes mülk edinme hakkına sahiptir'' maddesine aykırı olduğunu ifade etti.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan 1983 ve 2001 tarihli iki genelge, 1924'ten önce devlet tarafından el konulan gayrimüslimlere ait mülkler hakkında ilgili kişilere ve varislerine bilgi verilmesini yasaklıyor. 

İki genelge, 1924 öncesi firar eden, kaybolan, ülkeyi terk eden, değişime tabi tutulan veya taşınmaz malının başında bulunamayan kişilerin gayrimenkullerinin devletin malı olduğunu, bu kişilerin ya da mirasçılarının yasa gereği ''ilgili kişi'' sayılamayacağı belirtiliyor. Sofuoğlu, ''Birbirinin tıpatıp aynı olan ve 18 yıl arayla yayımlanan her iki genelgenin lafzı ve ruhu, aradan yüz yıla yakın bir süre geçmesine rağmen gayrimüslimlerin mallarıyla ilgili ciddi bir sorun olduğunu bize açıkça söylemektedir'' diye konuştu.


Geri Dön