20 / 04 / 2024

Gaziantep Kavaklık'ta stüdyo daireler çoğaldı!

Gaziantep Kavaklık'ta stüdyo daireler çoğaldı!

Gaziantep'in bir zamanlar en gözde mekanı olan Kavaklık,'ta mantar gibi 1+1 stüdyo dairelerin çoğalması dikkat çekiyor. Şehirde eski binalar yıkılıp, yerlerine 1+1 apartlar yapılıyor.



Gaziantep'in bir zamanlar en gözde mekanı olan Kavaklık,'ta mantar gibi 1+1 stüdyo dairelerin çoğalması dikkat çekiyor. Eski binalar yıkılıp, yerlerine 1+1 apartlar yapılırken, bölgede üniversite olmaması nedeniyle, bu kadar 1+1'de kimlerin kaldığı merak konusu. 


Öğretmen Evleri, Kavaklık, Mahallesi ve Ordu Caddesi üzerinde stüdyo daireler mantar gibi çoğalmaya başladı. Apart dairelere izin veren Şahinbey Belediyesi'ne de tepkiler çığ gibi büyüyor. Stüdyo dairelerin şehrin büyük bir bölümüne yayılması şikayetleri de beraberinde getirdi. Yapıların giderek yoğunlaştığı mahallelerin sakinleri de toplu olarak belediyelere şikâyette bulunuyor. 


MAHALLE KİMLİĞİNİ YOK EDİYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, Öğretmen Evleri ve Kavaklık, Mahallesi'nde 3+1 dairelerin yıkılarak, yerine apartların yapılmasına sert tepki gösterdi. Meriç, "Buralara stüdyo daireler yapılarak, buradaki mahalle kimliği yok ediliyor. Buna dur demek lazım. Burada plansız bir kentsel dönüşüm söz konusu" dedi. Gaziantep'te mantar gibi çoğalan stüdyo dairelere tepkilere büyüyor. Özellikle Şahinbey bölgesinde giderek yayılan bu yapıların çoğu adeta otel gibi hizmet veriyor. Bilinçsiz bir şekilde yapılan apartlar otel, nüfus yoğunluğuna neden oluyor. 



KİMLER KULLANIYOR?

Kavaklık, Ordu Caddesi ve Bahçelievler bölgesinde, eskiyen binaların yıkılıp yerine 1+1 stüdyo dailerin yapılmasının ana nedeninin, rant olduğu iddia ediliyor. Mahallenin çevresinde üniversite olmaması mantar gibi çoğalan 1+1 daireleri kimlerin aldığı merak konusu. 


ŞİKAYETLER ARTIYOR

Karataş'ta yoğunlaşan ve giderek Üniversite Bulvarı Ordu Caddesi ve Kavaklığa kadar yayılan bu tür apartmanlar adeta pansiyon gibi hizmet veriyor. Öğrenci veya bekar evleri olarak adlandırılan bu yapıların çoğunda su, yakıt ve internet gibi hizmetlerin de kiraya dahil olması rağbeti artırıyor. Dairelerin büyük bir bölümü eşyalı olarak pazarlanirken, kiracı sirkülasyonu da bir hayli yoğun. Bu tür yapıların ticari yapıya girmesi de tepkileri beraberinde getirdi. Vatandaşlar özellikle Öğretmen Evleri, Kavaklık Mahallesi ve Ordu Caddesi üzerinde bu tür yapıların sınırlandırılması konusunda Şahinbey Belediyesi'nin çalışma yapmasını bekliyor. 



70 BİN TL İLE 120 BİN TL ARASINDA

Yapı planlamalarını talebe göre yapan inşaat firmaları stüdyo dairelerde yoğunlaşırken bu tip dairelerin daha fazla kar getirdiği belirtiliyor. Öğrencilerin ve tek yaşayan bekarların tercih ettiği yapıların satış fiyatları 70 bin TL ile 120 bin TL arasında değişirken kira getirileri de 1000 TL ile 1500 TL arasında. 24 saat sıcak suyu, internet bağlantısı, su ücreti de çoğu zaman kiraya dahil. Bazı sitelerde ise çamaşırhane ve temizlik gibi hizmetler de veriliyor. 


ŞEHRE BÜYÜK ZARAR VERİRSİNİZ

Yeni yapılan stüdyo dairelerin bilinç bir şekilde yapıldığını kaydeden, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, şöyle konuştu:" Buradaki yapılaşma mahalle kültürünü yok ediyor. Her binada en fazla 3+1, 8 daire var. Onları yıktırdınız 1+1, 2+1 yaptırdınız her apartman 8 daire varken 40 daire yaptırdınız. Hiçbir apartmanın garajı yok. Hiçbirinin geçeceği bir yolu yok. Sayı artığı için ortak kullanım alanları kullanılacak yeşil bir alanları yok. Sosyal tesis yok. Okul yok. Cami yok. Siz bunları düşünmeden 6 dairelik bir yere 20 - 25 daire yaptırmak için müsaade ettiyseniz şehre en büyük zararı vermiş olursunuz." 


Gaziantep Pusula 


Geri Dön