23 / 04 / 2024

Gaziantep OSB'nin katı atıklarından enerji üretilecek!

Gaziantep OSB'nin katı atıklarından enerji üretilecek!

Türkiye'nin enerji politikalarına katkı sağlamak amacıyla yatırım kararı aldıklarını vurgulayan Gaziantepli girişimci Cahit Bingöl, şirket olarak geri dönüşüm ve yeşil enerji kaynaklarıyla ilgilendiklerini dile getirdi.




Gaziantepli girişimci Cahit Bingöl, enerjinin günümüzde çok önemli olduğunu belirtti. Ortadoğu'daki sıkıntının da enerji paylaşımından kaynaklandığını savunan Bingöl, "Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye kendi enerjisinin en az yarısını üretmesi gerekir. Ancak bunu bugünkü şartlarda yapmak mümkün değil" dedi.


Türkiye'nin enerji politikalarına katkı sağlamak amacıyla yatırım kararı aldıklarını vurgulayan Bingöl, şirket olarak geri dönüşüm ve yeşil enerji kaynaklarıyla ilgilendiklerini dile getirdi.


OSB'deki katı atıkları enerjiye dönüştürecek 25 milyon dolarlık projeyi hayata geçireceklerini aktaran Bingöl, şöyle konuştu:


"Araştırmalarımız, sanayinin katı atıklarından elektrik enerjisi üretebileceğimizi gösterdi. Firma olarak organize sanayi bölgesinin atığını 22 seneliğine yap-işlet-devret yöntemiyle enerjiye çevirecek üretim tesisi kurmayı planladık. Tesisin ön lisansı çıktı. Şu an lisans aşamasında olan projemiz devreye girdiğinde 10 megavatlık elektrik enerjisi üretecek. Atmakta zorlandığımız, hatta üzerine para vererek yok etmek zorunda kaldığımız ve çöplüklerde yer bulamadığımız atığı enerjiye çevireceğiz."


Tesiste gelecek yıl üretime başlamayı planladıklarını belirten Bingöl, günlük 150 ton dolayındaki katı atığı pamuk kozasıyla kapalı sistemde yakarak elektrik enerjisine çevireceklerini söyledi.


Dünyada uygulanan sistemin Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Bingöl, devletin bürokrasiyi azaltarak özel sektörü teşvik edici kolaylıklar sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.



Sabah




Geri Dön