19 / 04 / 2024

Gaziantep'de Sokak Sağlıklaştırma Projesi yapılacak!

Gaziantep'de Sokak Sağlıklaştırma Projesi yapılacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentteki tarihi yapıları restore ederek, cephelerini yeniden düzenleyerek halkın hizmetine sunduklarını belirtti...  



Güzelbey, yaptığı yazılı açıklamada, kentteki tarihi mekanlar arasında bulunan Hıdır Sokakta başlattıkları Sokak Sağlıklaştırma Projesini tamamladıklarını bildirdi.

Projeyi uyguladıkları sokak sayısının Bey Mahallesi ile Eyüboğlu-Eblahan sokakları ile birlikte 3e çıktığını ifade eden Güzelbey, amaçlarının tarihi ve kültürel yapıları günümüze kazandırmak olduğunu vurguladı. Güzelbey, açıklamasında, şunları kaydetti:

"Gaziantepin tarihi ve kültürel değerlerini günümüze kazandırılması çalışmalarımızda çok büyük mesafe katettik. Bu çalışmalarla kaybolmaya yüz tutan kültürel zenginliklerimizi yeniden kazanmayı, kentimizin dokusunu korumayı ve yaşatmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla kentimizdeki tarihi yapıları restore ederek, cephelerini yeniden düzenleyerek halkımızın hizmetine sunuyoruz."

Sokak sağlıklaştırma projeleri sayesinde Gaziantepin eski kent dokusunun bulunduğu alanların restorasyon ve koruma çalışmaları nedeniyle adeta bir şantiyeye dönüştüğüne dikkati çekerek, tarihi yapıların turizme kazandırıldığını
vurguladı.

Göreve geldikten hemen sonra tarihi ve kültürel mirası sahiplenme adına Bey Mahallesinde başlattıkları çalışmalar sayesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesine 2008 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından "Süreklilik Ödülü" verildiğini hatırlatan Güzelbey, açıklamasında, şu bilgileri verdi:

"Sağlıklaştırma projesi tamamlanan Hıdır Sokak, Bey Mahallesinin devamında yer alıyor. Hıdır Sokaktaki yapılaşma 350 yıl öncesine dayanıyor. Özgün sokak dokusu korunmuş olan Hıdır Sokakta yaklaşık 200 metre uzunluğundaki bir aks etrafında sıralanan 13 tescilli, 5 geleneksel yapı ile toplam 30 yapı yer almaktadır. Yapıların mülkiyeti şahıslara ait olup konut olarak kullanılmaktadır.

Hıdır Sokak Sağlıklaştırma Projesi Tarihi Kentler Birliğinden alınan fonla hazırlandı." Güzelbey, Hıdır Sokak Sağlıklaştırma Projesinin emlak katkı payı ve belediye kaynaklarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.
AA


Geri Dön