19 / 04 / 2024

Gaziantep'in gürültü haritası çıkarıldı!

Gaziantep'in gürültü haritası çıkarıldı!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin karayolundan kaynaklı "Gürültü Haritasını" çıkardı. Proje kapsamında, farklı gürültü kaynaklarına yönelik gürültü haritaları çıkarıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Avrupa Birliği Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulanması İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı, Gaziantep, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Erzurum, Antalya, Adana, Samsun, Eskişehir ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri ile Edirne ve Nevşehir Belediye Başkanlıklarının işbirliğiyle yürütülen proje, 30 ay sürdü. İstanbul, Bursa, İzmir,  Ankara  ve Kocaeli illerinin yerleşim alanları dahilinde bulanan karayolu, demiryolu ve limandaki sanayi kaynaklarının stratejik gürültü haritalarının hazırlandığı proje çerçevesinde, 10 ilde pilot alanlar belirlendi. Proje kapsamında, farklı gürültü kaynaklarına yönelik gürültü haritaları çıkarıldı.


Gaziantep'in de yer aldığı projede kent içerisinde pilot alan seçilerek gürültü haritasının hazırlandığı çalışma sonunda, gürültüye maruz kalan alanlar belirlenerek, gürültü azaltım eylem planları hazırlandı.


Öte yandan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın TÜBİTAK ile imzaladığı Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesine dahil edildi.


GÜRÜLTÜ SEVİYELERİ BELİRLENDİ

Bilgi, envanter ve saha çalışmalarına destek verilen Stratejik Gürültü Haritalama Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın finansmanıyla gerçekleştirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi stratejik gürültü haritalarının çalışma alanını Şehitkamil, Şahinbey ve Nizip ilçe sınırları içerisindeki şehirleşmiş alanlar oluşturuyor. Şehitkamil, Şahinbey ve Nizip ilçeleri için karayolu, demiryolu, sanayi ve eğlence yerlerinden kaynaklı gündüz, gece ve tam gün olmak üzere ayrı ayrı ve birleştirilmiş gürültü haritaları yapıldı.


Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, hazırlanan gürültü haritalarının sorunlu alanların belirlenmesinde ve kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacağını belirterek, "Bu çalışmalar dahilinde stratejik gürültü haritalarının hazırlanması ile vatandaşların beden ve ruh sağlığını etkileyen çevresel gürültü düzeyleri ve bu düzeylere maruz kalan konut, okul, hastane ve etkilenen kişi sayısı belirlendi. Bu doğrultuda insan sağlığı açısından çevresel gürültü seviyesinin korunmasının gerekli olduğu yerlerde, gürültünün önlenmesi ve azaltılmasına yönelik eylem planları oluşturulması ve bu planların uygulanması amaçlandı. Şehirlerimizde akustik planlamanın yapılması, sessiz ve sakin alanların korunması yönünden önem arz etmekte olup stratejik gürültü harita sonuçlarına göre hazırlanan eylem planlarının imar planlarında esas alınması önem arz etmektedir" ifadeleri kullanıldı.



Yeşil Nizip


Geri Dön