20 / 04 / 2024

Gaziantep'in hedefi 20 bin yatak kapasiteli kültür merkezi olmak!

Gaziantep'in hedefi 20 bin yatak kapasiteli kültür merkezi olmak!

ZEUGMA, Belkıs Harabeleri, Yesemek ve Karkamış gibi tarihi merkezleriyle adını dünyaya duyuran Gaziantep, turizm kenti olma yolunda adım adım ilerliyor. 1.5 yılda yatak kapasitesini yüzde yüz artıran kentin, hedefi 20 bin yatak kapasiteli b



 TARİHİN hemen her döneminde bir ticaret ve sanayi kenti olma unvanım elinde bulunduran ve 5 organize sanayi bölgesindeki yaklaşık 600 tesisiyle, kendisine 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyup 'Marka kent' unvanını da elinde bulunduran Gaziantep'te son 5 yılda turizm sektöründe güzel gelişmeler yaşamyor. Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, 1,5 yıl önce yaklaşık 3 bin yatağa sahip olan Gaziantep'te yatak sayısının şuanda 6 bine ulaştığım _ vurgularken, bu rakamın 3 yılda 20 bine ulaşürılmasının hedeflendiğini vurguladı. Efiloğlu, "Gaziantep gibi Zeugma'sı, Fırat kültür vadisinin bulunduğu - hem dünyanın en güzel en 1 eski merkezlerinden biri olan ! Karkamış'a sahip, dünyanın ilk heykel atölyesi Yesemek ve İslahiye'nin bulunduğu şehir merkezindeki tarihi dokusu mutfağı el sanatları gibi hele hele de son yıllarda komşularıyla olan ilişkileri sonucundaki yakaladığıivme bize yakışan yatak sayısını 20 bin, yıllık hedef turist sayışım ise 1 milyon olarak düşünüyoruz" dedi.

Gaziantep mutfağı
Gaziantep mutfağının, Türk mutfağının dünyaya ağlan penceresi olduğunu kaydeden Efiloğlu, son 1.5 yılda günübirlik tesislerde yüzde 100, yeme içme yerlerinde ise yine yüzde 170'lere varan bir büyüme olduğunu vurguladı. Şehir merkezinde 520 tarihi kültür değeri eser bulunduğunu, bu eserlerin eski Antep sokakları, Gaziantep Kalesi, 10 müze ile taçlandığını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Efiloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Karkamış mayınlarının temizlenme çalışmaları sürüyor. Karkamış'ın da turizme açılması Gaziantep'i turizm açısından önemli bir gelişme olacak. Önemli bir ihtiyacımız olan kongre ve sergi sarayımız bitti. Bu da bir ivme kazandıracak Gaziantep'e. Bir de gördük ki talepler arasmda. turizm seçeneklerinin en güçlülerinden bir tanesi de kongre turizmidir. Tabi yatak kapasitemiz kongreye uygun değil ama seminer turizmi olarak son derece iyi talepler var. Ama bir kongre sarayı yapıldığında bu da ilave 5 bin yatak demektir."

Otel zincirleri sırada
Gaziantep'in sanayi, ticaret ve kültür şehri olması bağlamında moralleri yükseltip keyfilendirdiğinin altını çizen Efiloğlu şuanda dev otel zincirlerinden MNG, Hilton, Sheraton ve Divan'ın Gaziantep'te otel yapma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Bu Otellerden 3'ü 5 yıldızlı, birisi ise 4 yıldızlı olarak yapılacak. Ama bizim bölge için isteğimiz kaliteli 3 ve 4 yıldızlı oteller. Çünkü, kültür turizmi ve kongre turizmi için insanlar bir gece değil 5-6 akşam konaklıyorlar. Maliyetin düşük olması nedeniyle bizim isteğimiz kaliteli 3 ve 4 yıldızlı otellere ihtiyacımız var. Yatak kapasitesini önümüzdeki yıl 10 bin rakamına, daha sonra da nihai hedefimiz olan 20 bine ulaştırmayı planlıyoruz."
 
500 milyonluk yatırım
GAZİANTEP'te kurulan Ortadoğu Fuar Merkezi'nin kenti gerçekten bir cazibe merkezi haline getirdiğini ifade eden Efiloğlu, 2007 yılında turizmde 3 bin 500 kişi istihdam edilirken, bu rakamın 12 bine ulaş tığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Gaziantep'te valilik ve Kültür Turizm Müdürlüğü'nce 49 trilyonluk yatırım yapıldığım vurgulayan Efiloğlu, şunları söyledi: "Geçtiğimiz sene turizme yapılan yatırım yaklaşık 500 milyon lirayı buldu. Doluluk oranımız yüzde 70'i bulabiliyor
Referans


Geri Dön