26 / 04 / 2024

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

Kovid-19 salgını inşaat ana malzemelerini de etkiledi. Demir-çelik başta olmak üzere yapı malzemeleri fiyatları son bir senede yüzde 100'den fazla arttı. Bu artışlar sektörde büyük problemlere neden oldu. Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor.



Kovid-19 salgını inşaat ana malzemelerini de etkiledi. Demir-çelik başta olmak üzere yapı malzemeleri fiyatları son bir senede yüzde 100'den fazla arttı. Bu artışlar sektörde büyük problemlere neden oldu.

Dünya Gazetesi'nden Talip Öztürk'ün haberine göre; Gaziantepli inşaatçılar, yükselen fiyatlar karşısında dayanacak durumları kalmadığına dikkat çekerek, problemin sürmesi durumunda istihdam ve ekonomiye olumsuz etkisinin yanında iflas ve iş bırakmaların da kaçınılmaz olacağını dile getiriyor. 

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

“Müdahale edilmezse sektör büyük bir çıkmaza girecek”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, ülke ve Gaziantep ekonomisinde yarattığı katma değer ve istihdam imkanlarıyla kaldıraç görevi gören inşaat sektörünün demir-çelikteki yüzde 100’ün üzerindeki fiyat yükselişiyle zor durumda kaldığını belirtti. Yapı malzemeleri fiyatlarında yaşanan yükselişin yarattığı mağduriyet çözülmezse ekonominin ve istihdamın olumsuz etkileneceğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle konuştu: 

“İnşaat sektöründe faaliyet gösteren oda üyelerimiz ile sektör temsilcisi paydaş kurumlarımızdan aldığımız geri bildirimler gösteriyor ki yapı malzemelerindeki fiyat artışı ve teminine yetkililer tarafından müdahale edilmezse 250 alt sektörü ile birlikte 2,5 milyon kişiyi istihdam eden sektör büyük bir çıkmaza girecek ve bundan herkes etkilenecek.”

“Kamu müteahhitlerine fiyat farkı ödenmeli”

Adıgüzeller İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Gaziantep Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel, inşaat sektörünün başta demir olmak üzere çimento, beton, plastik, seramik, MDF, suntalam, yalıtım ürünleri ve cam gibi tüm inşaat malzemelerinin temini ve bu malzemelerdeki olağanüstü fiyat artışları sebebiyle zorluk yaşadığına dikkat çekti. 

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

Fiyat artışlarının yanında tedarikte de problemler olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, son bir senedeki karşılaştırmalı fiyat tarifesini aktardı ve şunları kaydetti: 

“Ülkemizin dünyadaki güçlü demir-çelik üreticilerinden olmasına karşın yaşanan bu fiyat artışı inşaat sektörünü derinden etkiliyor. Özellikle de taahhüde dayalı kamu işi yapan yüklenicilerin sözleşmelerine göre işleri tamamlayabilme şansları kalmadı. Kamu müteahhitlerinin yapı malzemelerindeki aşırı fiyat artışından kaynaklanan mağduriyetleri gidermek için acilen fiyat farkı kararnamesi çıkartılarak destek olunmalı. Sektörün desteklenmesi için yapı malzemelerinde birtakım KDV indirimlerine gidilmeli, söz konusu artış ve tedarik problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla, malzemelerin ihracatına belirli sınırlamalar getirilerek dengeli bir piyasanın oluşturulması gerekiyor.”

Gaziantepli inşaatçılar maliyetlerdeki artış için çözüm bekliyor!

“Böyle giderse iş bırakmalar ve iflaslar kaçınılmaz olur”

Kantar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kantar, girdi maliyetlerinin son bir senede yüzde 100’e yakın bir arttığının altını çizdi. Özellikle demirde yaşanan fiyat artışını, “Böyle bir şey görülmedi” diyerek açıklayan Kantar, “Bugün demirin kilo fiyatı 6,75 oldu. Demir başta olmak üzere bütün inşaat malzemelerinde yüzde 100’e yakın artış yaşandı. Bundan dolayı kamu ve yap-sat müteahhitleri zorluklar yaşıyor. Böyle giderse iş bırakmalar ve iflaslar kaçınılmaz olur. Maliyet artışlarına bir dur demek lazım. Yetkililerin buna el atması ve müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üreticilerin de düşük kapasite ile çalışmalarından kaynaklı fiyat artışları yaşanıyor. Yetkili bakanlıkların desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat malzemeleri iç pazarında 18.5 milyar dolarlık kayıp!

İnşaat sektöründe pandemi senaryosu!


Geri Dön