24 / 04 / 2024

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!

Konutta stok azlığı nedeniyle baş gösteren fahiş kira fiyatları nedeniyle vatandaşlar zor zamanlar yaşıyor. Halk fahiş fiyatlar nedeniyle çözüm bekliyor. 



Türkiye genelinde konut stok problem hızla büyüyor. İlkha'da yer alan habere göre; Türkiye'de birçok kentte vatandaşlar kira fiyatlarının artmasının önlenmesi için çağrı yapıldı. 

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla ev sahiplerinin fırsatçılık yapıp kiraları çok fazla oranda yükselttiklerini söyleyen Mahmut Irman, "Kiraların yüksek olmasının birinci sebebi yapıların oluşmamasından kaynaklanıyor. Diyarbakır Ofis semtinde kiralar 6 ay önce 1000 TL iken şimdi 1750 TL olmuş. Üniversiteler açıldı diye kiralarda artış oldu. Bu bir fırsatçılıktır. Pandemi çıktığından bu yana kiralık ve satılık evlerle ilgili sorunlar oluşmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!

Irman, "Benim ülkemde fırsatçılar bana düşman olarak yetiyor. Allah'tan korkun, bu kadar zam yapmayın. Öğrenciler kirayı mı düşünsün yoksa dersine mi çalışsın?" dedi.

40 senedir esnaflık yapan İlhami Atlı, ülkedeki zamlardan ve konutlardaki fiyat artışlarından dolayı bir türlü ev sahibi olamadığını söyleyerek, "Her şeye yüzde yüz zam yapılmış. Merkez Bağlar ilçesi gibi bir yerde kirayı 800 TL veriyorum. Başka yerlerde 2 bin, 3 bin TL'den bahsediliyor. Bir vatandaşın aldığı maaş 3 bin TL'dir; bunun da hepsini kiraya verecek." dedi. 

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!

"Kiram şu an bin 500 TL fakat ev sahibi artık benden 2 bin 500 TL kira istiyor"

Yükselen kira fiyatlarından hoşnut olmadığını dile getiren ve aynı zamanda kiracı olan giyim mağazası işletmecisi Serkan Çelebi, artan kira fiyatlarının inşaat malzemelerindeki fiyat artışına bağlayarak şunları söyledi:

Artan kiralardan bir kiracı olarak hiç memnun değilim. Müteahhit, çimento ve demir gibi inşaat malzemeleri ile dolar kurunun yükselmesinden yüksek fiyata mal ettiği bir binayı fahiş fiyata satma zorunda kalıyor. Artan maliyetlerden dolayı müteahhitler inşaat kaldıramadığı için kira fiyatları yükseliyor. Kiram şu an 1500 TL'dir. Yükselen kur ve fahiş fiyata verilen kiralardan dolayı ev sahibi benden 2 bin 500 TL kira istiyor. Bunun mümkün olmadığını kendisine söylediğimde oda bana 'Hesabına gelmiyorsa çık!' diyor. Eğer şehrimizde konutlar daha fazla yapılabilse kiralık daire fazla olur ve dolayısıyla fiyatlarda düşük olurdu.

Kiralık ev krizi nasıl çözülecek?

Kira artışları diğer ülkelerde ne durumda?


Geri Dön