28 / 03 / 2024

Gaziantep'te arkeolojik çalışmalara belediye desteği!

Gaziantep'te arkeolojik çalışmalara belediye desteği!

Gaziantep'in tarihinin ortaya çıkarılması ve turizminin gelişmesi için kent genelindeki antik kent ve höyüklerde yürütülen arkeolojik çalışmalara büyükşehir belediyesi destek veriyor. Şahin: "Kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz" dedi.



Arkeolojik kazılara belediye desteği

- Gaziantep'in tarihinin ortaya çıkarılması ve turizminin gelişmesi için kent genelindeki antik kent ve höyüklerde yürütülen arkeolojik çalışmalara büyükşehir belediyesi destek veriyor.


- Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin: "İnsanlığın ortak mirası olan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz"


GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihinin ortaya çıkarılması ve turizminin gelişmesi amacıyla kent genelindeki antik kent ve höyüklerde yürütülen arkeolojik çalışmalara destek veriyor. 


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gaziantep ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgenin tarihinin Paleolitik döneme (Milattan önce 10.000-7.000) kadar gittiği belirlendi. 


Bölgedeki en eski yerleşim yeri olan Dülük Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için Almanya'nın Münster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülürken, büyükşehir belediyesi de antik kentin çevre düzenleme projesini yürütüyor.


Proje kapsamında antik kente yol, kaldırım, aydınlatma, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları, oturma grupları, gezi güzergahı, tuvalet, otopark, peyzaj çalışmaları yapılarak, merkez turizme kazandırılacak.


Büyükşehir Belediyesi, İslahiye ilçesinin 10 kilometre doğusundaki Karasu Çayı kıyısında milattan önce 4 bin yıllarında kurulan ve Anadolu'da Hattuşa'dan sonra en görkemli şehirlerden birisi olan Tilmen Höyük'ün turizme kazandırılması için de çevre düzenleme projesi hazırladı.


Kentin önemli turizm merkezlerinden olan ve İslahiye ilçesine bağlı Yesemek köyü Karatepe mevkisinde yaklaşık 100 dönümlük alanda taslaklar halinde 300'den fazla bazalttan yapılmış heykel ve kabartmanın bulunduğu Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin de turizme kazandırılması için çalışmalar gerçekleştiren büyükşehir belediyesi, tarihi heykel atölyesinin 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesine girmesini sağladı. 


Büyükşehir belediyesi ayrıca bölgenin tarihi için son derece önemli merkezlerden Karkamış Antik Kenti'ndeki kazıların tamamlanması ve verilerin sağlıklı olarak yorumlanabilmesi için "kazı evi" yaptırdı. Kentin, bilimsel kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla Efes, Truva ve Boğazköy gibi önemli bir turizm merkezi olması hedefleniyor. 


Büyükşehir belediyesi, Roma dönemi hakkında önemli bilgiler veren ve uluslararası tanınırlığı olan Zeugma Antik Kenti'ndeki bilimsel kazı çalışmalarının sürdürülmesi için de maddi destek sağlıyor.


- "Turizm pastasından daha çok pay almayı hedefliyoruz"


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, her karış toprağından tarih fışkıran, kültür ve tabiat varlığı bakımından zengin bir ülke olduğunu söyledi.


Gaziantep'in, Mezopotamya ile Akdeniz'i birbirine bağlayan stratejik bölgede bulunduğunu belirten Şahin, kentin kültürel zenginliğinin, somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve turizme kazandırılması amacıyla kent genelindeki arkeolojik çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.


Tarih boyunca pek çok medeniyete, inanca ev sahipliği yapan topraklardaki değerlerin ortaya çıkartılması, korunması ve tanıtımı bakımından herkese düşen görevler olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:


"Her şeyden önce, insanlığın ortak mirası olan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü çabayı ortaya koyacak, imkanlarımız ölçüsünde yürütülen çalışmalara destek olacağız. Türkiye'de sanayi ve ihracatıyla ön plana çıkan Gaziantep'in, tarihiyle de turizm pastasından daha çok pay almasını hedefliyoruz."


AA


Geri Dön