28 / 03 / 2024

Gazprom, Türkiye'ye boru hattı inşaatı için şirket kuruyor!

Gazprom, Türkiye'ye boru hattı inşaatı için şirket kuruyor!

Gazprom Resmi Sözcüsü Sergey Kupriyanov, şirketin Türkiye'ye boru hattı inşaatı için Gazprom Russkaya adlı işletme kurduğunu bildirdi. Kupriyanov, Gazprom Russkaya'nın St. Petersburg'da kayıtlı olacağını açıkladı.



Gazprom Resmi Sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Gazprom Türkiye ile aramızda inşa edilecek yeni boru hattı için bir işletme kuruyor. Şirket St. Petersburg'da kayıtlı olacak. Gerekli prosedürlere bugün başladık. İşletmeye Gazprom Russkaya ismini verdik" ifadelerini kullandı. 


Rusya ile Türkiye arasındaki Karadeniz'den geçecek yeni boru hattının inşa edileceği 1 Aralık'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye devlet ziyareti sırasında bildirilmişti. Yeni boru hattı Putin'in Türkiye ile görüşmesinin ardından sona erdiğini açıkladığı Güney Akım'ın yerine geçecek. Putin, Rusya'nın mevcut şartlarda Güney Akım projesine devam edemeyeceğini bildirmişti. Boru hattı Karadeniz'in derinliklerinden Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovenya üzerinden Avusturya ve İtalya'ya kadar uzanacaktı. 


Gazprom ve Türkiye Botaş şirketi 1 Aralık'ta yıllık 63 milyar metreküp hacmindeki boru hattının inşaatı konusunda karşılıklı anlayış memorandumunu imzaladılar. Bu hacmin 14 milyar metreküpü Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak, geri kalanı ise Türkiye ve Yunanistan sınırına gönderilecek.


Radikal


Geri Dön