20 / 04 / 2024

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 6,5 milyar dolara mal oluyor!

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 6,5 milyar dolara mal oluyor!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun 6,5 milyar dolarlık bir proje olduğunu ve bu paranın tek kuruş bütçeden çıkmadan kamu özel ortaklığı ile karşılandığını bildirdi...



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Biz artık eskisi gibi herşeyi bütçeden finanse etmiyoruz. Kamu-özel işbirliği modeliyle de kamu projeleri yürütüyoruz. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 6,5 milyar dolarlık bir proje. Bu, tek kuruş bütçeden çıkmadan kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirdiğimiz bir proje" dedi.


Gebze'deki Taşıt ve Otomotiv Yedek Parçaları Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (TOSB) fabrikaları gezen Bakan Yılmaz, burada sanayicilerle bir araya geldi.


İstişare toplantısında, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından bir sunum yapıldı.


Daha sonra sanayicilerin sıkıntı ve taleplerini dinleyen Bakan Yılmaz, Kocaeli'ye yapılan yatırımları ve destekleri anlattı.


Yılmaz, Kocaeli'nin çok önemli bir sanayi kenti olduğunu, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde 4. sırada yer aldığını kaydetti.


Kocaeli'ye yapılan yatırımlarda yüzde 30'luk bir reel artışın yaşandığını ifade eden Yılmaz, merkezi idarenin yaptığı yatırımların 2012 yılında 300 milyon lirayken, şimdi 400 milyon liraya yükseldiğini söyledi.


Bunun yanıltıcı olmaması gerektiğini anlatan Yılmaz, "Buna birçok ili ilgilendiren yatırımlar dahil değil. Örneğin hızlı tren. Bunlar bu kamu yatırımlarına dahil değil. Bu rakam okul, hastane, üniversite gibi. Sadece bizim 2013 yılında İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi'ne verdiğimiz ödenek 2,8 milyar lira. Bu proje Kocaeli'yi yakından ilgilendiren bir proje. Yine Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kamu-özel iş birliğinde yaptığımız bir model. Biz artık eskisi gibi herşeyi bütçeden finanse etmiyoruz. Kamu-özel işbirliği modeliyle de kamu projeleri yürütüyoruz. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 6,5 milyar dolarlık bir proje. Bu, tek kuruş bütçeden çıkmadan kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirdiğimiz bir proje" şeklinde konuştu.


- "İmalat kültürümüzü korumak istiyoruz"


Bakan Yılmaz, çok ciddi ve devasa yatırımlar yaptıklarını, bu toplantıda ulaştırma alt yapısına daha fazla öncelik verilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını vurgulayarak, özellikle OSB'lerin bağlantı yollarına çok önem verdiklerini söyledi.


İmalat sanayisini çok önemsediklerini anlatan Yılmaz, "10. Kalkınma Planı'nda da bunun altını yeniden çizdik. Özellikle küresel kriz ortamında imalat kültürünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Dolayısıyla geleceğe dönük olarak bu sanayi alt yapımızı, imalat kültürümüzü korumak istiyoruz, değiştirmek istiyoruz. Katma değeri yüksek hale taşımak istiyoruz" diye konuştu.


Kocaeli Valisi Ercan Topca, ziyaretin ardından Bakan Yılmaz'a, Hereke halısı hediye etti.


AA


Geri Dön