18 / 04 / 2024

Gebze Sultanorhon yeni imar bekliyor!

Gebze Sultanorhon yeni imar bekliyor!

Gebze Sultanorhan Mahallesi'nde çarpık yapılaşmanın artması vatandaşları rahatsız ediyor. Bu mahallede yaşayan vatandaşlar yeni imar planının olmamasına tepki gösteriyor.



Gebze’nin en eski mahallelerinden olan bünyesinde 5 cadde ve 70’in üzerinde sokağı olan Sultanorhan Mahallesinin şehircilik anlamında geri kalması vatandaşların tepkisine yol açıyor. Mahalle içinde halen görüntüsü bozuk konutların olduğu, çarpık yapılaşmanın had safhaya çıkması bölge insanını üzmekte. Sultanorhan mahallesinin vitrini olarak gösterilen  İlyasbey caddesinde halen imar sıkıntısı olması ve Gebze Belediyesi’nin bu bölge ile ilgili bir imar planının olmaması da ortaya çıkan bu manzaranın sebebi olarak gösteriliyor. 


İLYASBEY CADDESİ CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR 


Sultanorhan Mahallesi’nin en önemli caddesi olan İlyasbey Ceddesi nin bu çarpık yapılaşma ve düzensiz bina yapılarının görüntüyü bozduğu ve binaya has imar uygulamalarının caddeyi cazibe merkezi halinden uzaklaştığını belirten mahalle sakinleri, Gebze Belediyesinin hatta Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu mahalleye ayrı bir önem vermesini istediler. 17 Ağustos depremi sonrası bu bölgenin zemin probleminin sanki “zeminden dolayı oturulmayacak bir mahalle” algısı yarattığını belirten mahalleli, aynı zeminden çok daha kötü olan Darıca Fevzi Çakmak mahallesi ve Emek mahallesinin çok daha kötü bir zemine sahip olduğu ancak üzerlerine depremden sonra inşa edilen  yapıların son derece modern ve çok katlı olduğunu belirterek, “ Darıca Belediyesi burada güzel uygulamalar yapıyor. Caddeler cazibe merkezi haline gelmiş, Esnaf durumdan memnun. Biz de aynı şeyleri bizim belediyemizden bekliyoruz. Burası Gebze’nin en kalabalık mahallelerinden biri. Burada ağırlıklı olarak bu bölgede önemli yerlerde olan, spor ve iş çevrelerinden tanınmış insanlar oturuyor. Sultanorhan Mahallesinin başta imar sorunu olmak üzere bir çok sorunu olduğu halde biz bugüne kadar sadece Belediye başkanımızdan buraya el atmasını bekledik” şeklinde görüş belirttiler. 


MÜTEAHHİTLER GİRMEK İSTEMİYOR 


Öte yandan Sultanorhan Mahallesi’nde verilen 3 kat imar izninin burada yeni yapılar yapacak müteahhitlerin bölgede iş yapmamasına sebep oluyor. Bu şekilde değişik yerlerde imar durumları gelişen inşaat teknolojileri ve halkın talepleri sonrası değişirken, Sultanorhan Mahallesi nde değişmiyor olması büyük bir sorunu da beraberinde getirmekte. Özellikle Anibal geçişinin yapılması ve Gebze Center’e geçişlerin modern ve çağdaş bir kent görüntüsüne yakışan bir hal alması sonrasında cadde üzerindeki yapıların da bu meydana yakışır bir görüntüde olması bekleniyor. 2015 yılı Eylül ayında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan imar uygulamasının bölgede konut olarak gözüken bir çok parseli ve binayı ticari alan olarak ilan etmesinden sonra bu bölgede beklenen gelişmeler ve yapılaşmaya ilginin olmadığı vurgulanıyor. 

GÖZLER GEBZE BELEDİYESİ’NDE 

Sultanorhan Mahallesi’nin askeri kışlaya kadar olan bölgedeki imar düzenlemelerinin bir an önce oluşturulması ve buradaki çarpık yapılaşmanın giderilmesi gerektiğini belirten mahalle sakinleri, gerekirse bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını ve bu kapsamda yeniden imar edilmesini beklediklerini söylediler.


Gebze Gazetesi


Geri Dön