19 / 04 / 2024

Gebze'nin yeni imar planlarına yürütmeyi durdurma kararı!

Gebze'nin yeni imar planlarına yürütmeyi durdurma kararı!

Gebze'nin Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalleleri’nde vatandaşların davacı olduğu imar planı için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verildi.



Gebze’nin Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalleleri’nde vatandaşın 30 yıldan fazla zamandır süren tapu beklentisi ve mücadelesi hızlandı. 2018 yılının temmuz ayında askıya çıkan, çevre ve onaylanan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gebze Belediye Başkanlığı aleyhine açılan davada Kocaeli 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. 

Marmara Gazetesi'nde yer alan habere göre; mahkemenin bu kararı sonrasında Gebze Antik Kafe’de geniş kapsamlı bir basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıya CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, MHP Gebze
İlçe Başkanvekili Hakkı Yıldırım, Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanı Mustafa Türel, Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Civil, Yavuz Selim Avukat Recep Dursun, “iptal” kararı çıkacağının da kesin olduğundan bahsederek yeni planın halkla beraber hazırlanılması için çağrı yaptı.

MUHTARLARI KAYMAKAMLIK ÇAĞIRDI!

Toplantıya Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Aslan ve Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Şükriye Kavran’ın da davetli olduğu, katılacakları, ancak tam toplantının düzenleneceği günün sabahı Gebze Kaymakamlığı’ndan, “bir toplantı” için çağrıldıklarından bahsetti. Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Civil benzer durumların daha önce de yaşandığını belirtip serzenişte bulundu.

SİYASİLERDEN DESTEK 

Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, MHP Gebze İlçe Başkanvekili Hakkı Yıldırım ve Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanı Mustafa Türel de özetle; süreci yakından takip edeceklerini belirterek haklı mücadelelerinde mahalle sakinlerinin yanlarında bulunacaklarını ifade etti.

İMARSIZ YERDEN YAPI  KAYIT BELGESİ İSTENDİ!

Basın toplantısında ilk sözü Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Civil alarak sürece dair değerlendirmeler yaptı. Gelinen süreçte tapuların verilmeye başlandığını ancak fiyatların çok yüksek tutulduğundan bahseden Civil, imar olmayan yerde vatandaştan tapu kayıt belgesi istenmesine kadar olumsuzluklar yaşandığından bahsetti. Civil toplanma sebeplerinin mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı olduğunu açıkladı.

2012’YE GERİLEDİK 

Civil’den sonra konuşan Avukat Recep Dursun özetle; 2013'den beri platformla beraber gerçekleştirdikleri mücadelede bir arpa boyu dahi ilerlemeden 2012 yılında gerilediklerini sözlerine ekledi. Mahkemece alınan yürütmeyi durdurma kararının, yine aynı mahkemeden projenin iptali için karar alınacağının işareti olduğunu söyleyen Dursun, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’e net bir çağrı yaptı.

SOKAK EYLEMLERİ, YENİDEN 

Büyükgöz’ün yerel seçim döneminde verdiğinden bahseden Dursun, mahkemenin verdiği iptal kararının açıklanmasından sonra yenilenecek imar planı hazırlıklarına halkın da dahil edilmesini, yerinde dönüşüm için beraber proje hazırlanmasını, bu zamana kadar hiç bedel ödememiş vatandaşlardan emlak değeri üzerinden fiyatlandırma yapılmasını isteyerek belediyenin aksi bir tutumu halinde yeniden sokak eylemliliklerinin başlayacağından bahsetti. Gebze Belediyesi’nin imarı olmayan bölgede, üstelik mahkemenin projeye dair yürütmeyi durdurma kararına karşın vatandaşlara yer satışı da hakkında konuşan Dursun, Beylikbağı Bölgesi’nde vatandaşın huzuru sağlanmadan Gebze’nin huzurlu olamayacağını kaydetti. Dursun, özetle şu ifadeleri kulllandı:

TEK ÇÖZÜM YERİNDE DÖNÜŞÜM

“Kentimize, mahallelerimize yönelik saldırı ve düzenlemelerin, ‘daha fazla kâr’ elde etmekten başka bir amaca yönelik olmadığını biliyoruz. Bu nedenle kentimizi, mahallemizi ve sokağımızı yaşanabilir kılacak tek anlayış mahallelerimizde yaşayanların karar mekanizmalarına katıldığı; sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları temel alan, ‘yerinde iyileştirme ve yerinde dönüşüm’den geçmektedir. Bize rağmen, bizim irademizin olmadığı, onayımızın alınmadığı, vatandaş olarak haklarımızı teslim etmeyen hiçbir projeyi onaylamıyoruz, geleceğimiz hakkında alacağınız kararları da tanımayacağız.

TAPULAR BİR TÜRLÜ VERİLMEDİ

2014 yılı yerel seçimlerinden 1 ay sonra tapu sözü verildi. Ancak bir türlü çekmece açılmadı ve halen tapular hak sahiplerine verilmedi. Yetmedi 2018 yılı başlarında adeta bizlerle dalga geçercesine, ‘tapu sorunu tarih oldu, tapu sorununu çözdük..” diye broşür basılıp mahallelerde dağıtıldı. Mahalle halkı olarak kent meydanlarında, mahallemizde eylemler yapıp itirazlarımızı, taleplerimizi dile getirdik ve sesimizi duyurmaya çalıştık…

BÜYÜKGÖZ TAAHHÜT ETMİŞTİ

31 Mart 2019 tarihinde Gebze Belediye Başkanlığı’na seçilen Sayın Zinnur Büyükgöz’e buradan bir çağrıda bulunuyoruz. Seçim sürecinde, ‘önce tapu, sonra yapı..’ diyerek bizlerden destek istemiş, mahallelerimizin hak sahipliğinin mülkiyete dönüştürülmesi ve yerinde dönüşümün halkla birlikte yapılacağını, istenilmeyen hiçbir şeyin yapılmayacağının taahhüdünü vermişti.

NASIL SATTINIZ? 

Hak sahibi olarak bizler belediye başkanının verdiği söz ve taahhütleri bir kez daha hatırlatıyoruz. Belediyenin duyarsız ve sessizliği sorunu çözmek yerine, öteleme, sürece yaymaya çalışıldığı düşüncesine kapılmaktayız. Sürekli, ‘bölgede plan yapılmadan tapu verilemez’ diyen belediye, yürütmenin durdurulması kararına rağmen, nasıl olurda hala ham ve hisseli satışlar yapmaya devam ediliyor? Yıllarca kandırıldık mı?

BELEDİYENİN BORCU İÇİN 

Bölge halkının sosyal ve ekonomik durumu ortada iken, hak sahibi olup işgalci veya müşteri hiç olmadığımız belediye başkanı tarafından da kabul edilmesine rağmen, sorunu çözmek yerine bizi bölerek, gücümüzü kırarak, mücadelemizin zayıatmaya çalışıldığını görmekteyiz. Meseleyi parası olan olmayan ayrımına indirgeyenler, ya gerçekten sorunu anlamamış ya da belediyenin içinde düşürüldüğü borç batağının bu bölge halkından alınacak parayla kapatmak istenmektedir.

KURBAN ETMEYECEĞİZ 

Bizler, bu süreçte haklı olmamıza rağmen haklarımıza oturup beklemekle, yönetenlerin keyif ve vicdanlarına terk etmekle kavuşamayacağımızın bilincine vardık. Hak verilmez alınır düsturu ile tırnaklarımızla kazandığımızı, geçmişimizi ve çocuklarımızın geleceğini, birlik, dayanışma ve yardımlaşma ile, komşularımıza da sahip çıkarak kirli rant projelerinize kurban etmeyeceğiz. 

SÖZÜNÜ TUTMALI 

Belediye başkanından sözünü tutmasını istiyoruz. Bizleri rantçı, işgalci ve müşteri gibi gören anlayışı reddedeceğimizi çok açık şekilde ifade ediyoruz. Sorunun çözümünde paydaş olan bizler planlamanın başından sürecin sonuna kadar tüm aşamalarına katılımımızın sağlanmasını istiyoruz. Hepimiz, çok acılar çektik, çok badireler atlattık.

İNSANCA YAŞAMIN ÖZNESİ OLMAK İSTİYORUZ

Artık seçimlerin malzemesi değil, barınma hakkını kullanan bireyler olarak insanca yaşamın özneleri olmak istiyoruz. Sorunun çözülmediği, çözme noktasında bir iradeye tanık olamadığımızı tüm Gebze kamuoyu ile siz değerli basın mensupları ile paylaşmak istiyoruz. Bundan sonra da, haklı tapu mücadelemize devam edeceğimizi bildiriyoruz. Haktan ve haklıdan yana olan herkesin ve kesimi sorunlarımıza duyarlı olmaya, dayanışma davet ediyoruz.”


Geri Dön