26 / 04 / 2024

Gecekondu yıkımı!

Gecekondu yıkımı!

İmar ve yapı kurallarına aykırı olarak genellikle toprak sahibinin bilgisi olmadan yapılan gecekondular, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi için yıkılıyor. İşte gecekondu yıkımı ile ilgili esaslar...



Gecekondu yıkımı!

Gecekondu, imar ve yapı kurallarına aykırı olarak genellikle toprak sahibinin bilgisi olmadan kamusal ve özel kişilerin toprakları üzerinde, altyapı gereksinimleri hazırlanmadan çabuk ve ucuz bir biçimde yapılmış yapılara deniyor.


Gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla alınması gereken tedbirler 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Yeniden gecekondu yapımının önlenmesi için yapılan gecekondu yıkımları ile ilgili yasal esaslar ise bu kanunda şu şekilde açıklanıyor.


Yeniden gecekondu yapımının önlenmesi: 

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır. 

 

Yıkım sırasında lüzum hasıl olduğunda, belediyeler ilgili mülkiye amirlerine başvurarak yardım istiyebilirler. 


Mülkiye amirleri, Devlet zabıtası ve imkanlarından faydalanmak suretiyle, izinsiz yapıların yıkım konusunda yükümlüdürler


Özel kişilere veya bu maddenin 1 inci fıkrasında sözü geçenler dışındaki tüzel kişilere ait arazi ve arsalar üzerinde yapılacak izinsiz yapılar hakkında, arsa sahiplerinin yazılı müracaatları üzerine ve mülkiyet durumlarını tevsik etmeleri şartiyle bu madde hükümleri, aksi halde genel hükümler ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri uygulanır.


Tapu tahsis belgesi kime verilir?


Geri Dön