19 / 04 / 2024

Gemlik Sümer İpek Sitesi sakinleri bina yıkımını yerinde takip etti!

Gemlik Sümer İpek Sitesi sakinleri bina yıkımını yerinde takip etti!

Gemlik'te kentsel dönüşüm sürüyor. Sümer İpek Sitesi'nin kadınları süreci birebir takip ediyor. Yaptırdıkları testle Cumhuriyet Mahallesi'ndeki binalarının çürük olduğunu öğrenen Sümer İpek Sitesi sakinleri yıkımı yerinde izledi.



Yaptırdıkları testle Cumhuriyet Mahallesi'ndeki binalarının çürük olduğunu öğrenen Sümer İpek Sitesi sakinleri yıkımı yerinde takip etti. Yaklaşık 4 ay önce bu konudaki ilk girişimi yaptıklarını belirten Ayşe Dalkılıç, binalarının eski yönetmeliğe göre yapıldığını ve 1999 depreminde hasar gördüğünü söyledi. 

Dalkılıç, "Yapılan güçlendirmelere rağmen binamıza güvenmiyorduk. 

Önümüzdeki nisan ayında da yeni yönetmeliğe geçileceğini öğrendiğimizde çalışmalara başladık. Site içerisinde defalarca toplantılar yaptık, site sakinlerini, bu ikna etmeyi başardık" diye konuştu. 


60 BİN LİRAYA YENİ DAİRE

 Site sakinlerinden Gün Gülen de pek çok 3 dozer darbesiyle yerle bir Yıkım firması adına konuşan yetkililer binaların çok zayıf olduğunu, hatta C blokun sadece 3 kolon kırıldığında yerle bir olduğunu ifade ettiler. 88 yılında yapılan binanın çimentosunda deniz kumu kullanıldığını belirten yetkililer, insanların bu binalarda oturmasının büyük tehlike arz ettiğini ve hemen test yaptırmaları gerektiğini söylediler. Bir binanın hemen hemen bir günde yerle bir olduğunu söyleyen firma yetkilileri, normalde günler sürmesi gereken yıkımları bir günde bitirmelerinin binaların ne kadar çürük olduğu konusunda da fikir verdiğini belirttiler. Firma yetkilisi şunları söyledi: "Yıkımdan sonra molozları kaldırılacağız, bu sayede arsa tam olarak ortaya çıkacak. 

Sonrasında ise inşaat ruhsatı alarak inşaata başlayacağız." inşaat firmasıyla görüşüldüğünü ve sonunda Hızır İnşaat'la anlaşmaya vardıklarını söyledi. Gülen, "Sitede yaşayan hiç kimse, zengin insanlar değil. 

Bu yüzden bizi zorlamayacak düzeyde rakam veren ve en çok imkanı sunan firmayı seçtik. 

Bütün işlemler ve masraflar dahil 60 bin liraya yeni birer daire sahibi olacağız" dedi. Özellikle evrak işlemlerinin fazlalığından yakınan hanımlar, 2 ay boyunca sabahtan akşama, noter, belediye mekik dokuduklannı dile getirdiler. 


31 MAYIS SON TARİH 

31 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan yeni yönetmeliğe kalmamak için hızlı hareket ettiklerini söyleyen Site Yönetim Kumlu Başkanı Beyhan Güzel, yeni yönetmelikle beraber verilen kat sayısının düşeceğini, bunun da müteahhite ödenecek olan miktarı artıracağını dile getirdi. 


Güzel, yönetim olarak tam bir şeffaflıkla hareket etmeye çalıştık. Yaptığımız iş çocuk oyuncağı değil. 5 binayı yıktırarak yeni binalar yaptıracağız. Eskiden 45 daire vardı bu sitede. Firmayla yaptığımız anlaşmaya göre yeni binalarda toplam 54 daire olacak. 9 daire firmaya bırakılarak fiyat düşürüldü. Ayrıca haklarımızı avukatımız aracılığı ile hazırladığımız sözleşmeyle güvenceye aldık. Binalar yıkıldıktan sonra inşaat ruhsatı alınacak ve binalarımız yapılmaya başlanacak" dedi. 


Bursa Kent


Geri Dön