29 / 03 / 2024

Gemlik’te kentsel dönüşüm nefes aldırdı!

Gemlik’te kentsel dönüşüm nefes aldırdı!

Gemlik’te kentsel dönüşüm uygulanan Hisar Sitesi sakinleri ile AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık arasında görüşmeler başladı...



Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü yazısında Gemlik’te hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesini kaleme aldı...

Gemlik’te kentsel dönüşüm nefes aldırdı!

Gemlik’te kentsel dönüşüm uygulanan Hisar Sitesi sakinlerinin AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’la görüşmelerinde gündeme geldi.

O görüşmede…

Site sakinleri, kentsel dönüşümde kredinin 125 bin liralık bölümüne uygulanan faiz desteğinin yetmediğini ifade ettiler.

Bunun üzerine…

Işık da konuyu, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletti:

“Kredinin 125 bin liralık dilimine uygulanan faiz desteği yetmediği için kentsel dönüşüm tıkanıyor. Vatandaşı teşvik edecek bir düzenleme gerekli.”

İsteği olumlu karşılayan Kurum da, çalışma başlattı.

Ardından…

Takibini sürdüren Bursa Milletvekili Zafer Işık, 15 gün önce yapılan AK Parti Grup Toplantısı sırasında Bakan Kurum’la anımsattı ve “Ne oldu bizim mesele, bir gelişme var mı?” diye sordu.

Cevap umut verici oldu:

“Biz çalışmamızı yaptık ve yazımızı Cumhurbaşkanımıza gönderdik, şu an Cumhurbaşkanlığı’nda bekliyor.”

Toplantı sonrası…

Milletvekili Işık bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına gitti ve konuyu anlatıp bilgilendirdi. Dikkatle dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan da danışmanlarına dönüp, “Bu konuyu not alın, Külliye’ye gidince inceleyelim” dedi.

İşte…

Tüm bu gelişmelerden sonra, beklenen Cumhurbaşkanı Kararı dün Resmi Gazete’de yayınlandı ve kentsel dönüşümde kredi faizi desteğini arttıran düzenleme yürürlüğe girdi.

Gelişmeyi…

Konunun ısrarlı takipçisi AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’la konuştuk.

Mutluydu:

“Hisar Sitesi sakinlerinin bildirmeleriyle birlikte takipçisi oldum. Eskiden kredinin 125 bin lirası için uygulanan faiz desteği 200 bin liraya çıktı.”

Bu noktada…

“Vatandaşımız elbette daha fazla kredi kullanabilir” dedi ve şunu söyledi:

“Kredi faizi desteğinin günün şartlarına göre güncellenmesi Türkiye’deki kentsel dönüşümün önünü açıp hızlanmasını sağlayacak .”

Vatandaşa nefes aldıran Kararname neler getirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya paylaşımıyla kararnameyi duyurdu.

“Kentsel dönüşümü hızlandıracak, vatandaşlarımıza mali kolaylık getirecek” diyen Bakan Kurum kararı üç cümlede özetledi:

“Binasını dönüştürecek hak sahibi vatandaşlarımızın bankalardan kullanacağı krediyi 125 bin liradan 200 bin liraya, toplam kredi tutarını 625 bin liradan 1 milyon liraya, bina güçlendirme kredisini de 50 bin liradan 80 bin liraya çıkardık.”

Plancı onlarca yapı olan Çamlıbel’i unuttu, imar planına 300 itiraz geldi

Aslında… Sorun sahillerdeki yerleşimlerin neredeyse tümü için geçerli. Yıllara dayalı mevcut yapılaşmayla hazırlanan imar planları uyuşmuyor. Bunda, kıyı kenar uygulamaları da etkili oluyor.

Nitekim…

Mudanya Belediyesi sorunları aşmak için 2 ay önce yeni imar planı hazırladı. Plan, Mudanya Belediyesi’nden sonra Büyükşehir Belediyesi’nde de kabul edildi.

Gerçi…

Pek çok bölgedeki sorunlar planla aşıldı, fakat plandan kaynaklı yeni sorunlar da ortaya çıktı.

Örneğin…

Onlarca ruhsatlı yapının olduğu Çamlıbel bölgesinin plan hazırlanırken unutulduğu ortaya çıktı. Ayrıca, bazı bölgelerde plan notları yeni sorun oldu.

Bu nedenle…

Mudanya Belediyesi’ne 300’ün üzerinde itiraz olduğu kulağımıza geldi. Şimdi bu itirazları değerlendiren Mudanya Belediyesi sorunları çözmeye yönelik yeni bir çalışma yürütüyor.


Geri Dön