28 / 03 / 2024

Gerede Tüneli'nin inşaatı tamamlandı!

Gerede Tüneli'nin inşaatı tamamlandı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'nın su sorununu çözecek Gerede Tüneli'nin inşaatının tamamlandığını açıkladı. Pakdemirli, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yakın zamanda bu tüneli açacağız' diye konuştu.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'nın su sorununu çözmesi planlanan Gerede Tüneli'nin tamamlandığını belirtti. Pakdemirli, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yakın zamanda bu tüneli açacağız. Projeyle 2050 yılına kadar Ankara'nın su ihtiyacı giderilecek'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Pakdemirli, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından "Ankara İçme Suyu Projesi Gerede Sistemi" kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde görmek üzere Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde bulunan Gerede Tüneli şantiyesinde incelemeler yaptı.

Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Pakdemirli, Ankara'nın içme suyu sorununun çözümü için yürütülen projeye ilişkin değerlendirmeler yaptı.  Ankara  Su Temini Projesi kapsamındaki Gerede Tüneli'nin 2010 yılında yapılmaya başlandığını söyleyen Pakdemirli, "Ankara'nın su sorununu çözecek Gerede Tüneli tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yakın zamanda bu tüneli açacağız. Yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda ve 4,5 metre çapındaki tünel, kentin şu anda kullandığı 450 milyon metreküplük suyun yarısı kadar su temin ediyor. Yıllık 226 milyon metreküp su sağlanacak projeyle 2050 yılına kadar Ankara'nın su ihtiyacı giderilecek. O nedenle çok çok önemli bir proje. Projenin yatırım tutarı yaklaşık 220 milyon dolar" açıklamasında bulundu.

Bolu'nun karlı memba sularını en yakın zamanda Ankara'da çeşmelerden akıtmanın gayreti içinde olacaklarını vurgulayan Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu: "Projeyi, tensip buyururlarsa Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açacağız. Projede son aşamaya gelindi, tünele henüz su verilmedi. Suyu Ankara'ya, Çamlıdere Barajı'na doğru veriyor olacağız. Su, en yakın zamanda musluklardan akacak ama iki ay içinde yapabiliriz diye düşünüyorum. Musluktan akan suyu içme imkanı da olacak. Bolu dağlarının karlı sularını, memba suyu kalitesindeki suyunu Ankara'ya ulaştırmış olacağız. Ankaralı gönül rahatlığıyla suyu içebilecek." 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın da Ankara'nın içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacını karşılayacak tünelin, ülkenin sayılı projelerinden biri olduğunu söyleyerek, Bolu-Gerede'deki Ulusu Çayı'ndan alınan suların, tünel vasıtasıyla Çamlıdere Barajı'na iletileceğini söyledi.


Geri Dön