20 / 04 / 2024

Gökçeada'da sit alanındaki kaçak inşaatları bakanlık durdurdu!

Gökçeada'da sit alanındaki kaçak inşaatları bakanlık durdurdu!

Gökçeada Belediyesi tarafından arkeolojik sit alanı içinde yapılan kaçak inşaatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durdurdu. İnşaatların kaçak yapı muamelesi görmesi ve 3194 sayılı Yasa’nın 32 ve 42. maddelerine göre işlem uygulanması istendi.



Gökçeada Belediyesi tarafından arkeolojik sit alanına Koruma Kurulu izni olmaksızın 2 katlı 2 inşaatın yapımına başladı. Belediye inşaatların kaçak olmadığını savunurken, Kaleköy Balıkçı barınağının güzelleştirilmesi için kafeteryaları inşa ettiklerini duyurdu. Çevreciler ile belediyeyi karşı karşıya getiren bu duruma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı engel oldu.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; Bakanlığın Çanakkale İl Müdürlüğü, 2 teknik personeli olay yerine gönderdi. Görevli memurlar tutanakla durum tespit çalışması yapıldı. Bir şehir plancı ile bir harita mühendislerinden oluşan ekip ‘’betonarme yapıların inşaat halinde olduğunu, binalardan birinin Kıyı Kenar Çizgisi içinde kaldığını ve kıyıdan 50 metrelik sahil şeridi içinde olduğunu, yine inşaatların arkeolojik sit alanı içinde kaldığını” tutanak üzerine kayıtladı. Ayrıca iki teknik personel ‘Analiz Raporu’ da hazırlayıp inşaatların yasaya uygun olmadığını ifade etti.

YASA İHLAL EDİLMİŞ

Analiz raporunda şu ifadeler kullanıldı: “Bahse konu alanda yapı ve tesislerin yer alamayacağı, inşaatların 3621 sayılı yasada tanımlanan sahil şeridinin ilk 50 metresi içinde, kısmen onaylı da olsa kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca arkeolojik sit alanında kalan yapıların gereği için Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na bildirilmiştir. Sonuç olarak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32 ve 42. maddeleri gereği iş ve işlem yapılarak sonucunda müdürlüğümüze bilgi verilmesi gerekir.”

 

Gökçeada Belediyesi'nin arkeolojik sit alanında başlattığı inşaata inceleme!

 


Geri Dön