16 / 04 / 2024

Hisse senedinden çıkan değerli metallere mi yönelecek?

Hisse senedinden çıkan değerli metallere mi yönelecek?

Fed’in enflasyonu düşürmek için düğmeye basmasıyla değerli metaller tepe taklak oldu. Peki gelecek 6 ayda fiyatlar nasıl bir seyir izleyecek, hangi seviyelerde olacak? İşte Platin, Paladyum, Rodyum ve Gümüşte beklenen fiyat hareketleri.



Amerikan Merkez Bankası'nın gelecek 18 ay içinde bilançosunu, 1,4 trilyon dolar azaltması kıymetli metaller üzerinde de baskı yaratıyor. Dünya Gazetesi'nin Heraeus tarafından yayımlanan ‘Paladyum Standardı 2022’ raporundan derlediği habere göre, değerli metalleri gelecek altı ayda zorlu bir yol bekliyor.

Gümüşte fiyat ne kadar olacak?

Fed’den agresif faiz artışı beklentisi karşısında bu hafta ons gümüş, altın ve diğer kıymetli metallerden göre nispeten daha iyi performans sergiledi. Ons gümüş bir önceki haftanın üzerine çıkarak 19 doların üzerinden işlem gördü. Gümüş piyasası için borsanın seyrinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Bir yandan Fed'in faiz kararı beklenirken bir yandan da hisse senedi piyasasından paranın ne kadar hızlı çıkacağı belirleyici olacak çünkü bu iki piyasa birbiriyle ters hareket ediyor. Yatırımcının hisse senedi piyasasından çıkmasının gümüş fiyatlarını ve diğer değerli metalleri yükseltebilir. Ons gümüşte 18,50 doların üzerinde sürdürülebilir bir destek görülmesi yakın vadede anlamlı bir yükselişin önünü açabileceği, aksi takdirde satışların gelebileceği uyarısı yapılıyor.

Platinde fiyat ne olacak?

Habere göre Platin piyasasının önemli bir arz fazlası vereceği tahmin ediliyor. Bu yıl 745 bin ons fazla oluşacağı hesaplanıyor. Fiziki yatırımların azalması piyasada fazlanın erimesini engelliyor. Otomotiv sektörünün ticari araçlarda daha hazla platine ihtiyaç duyması talebi beslerken küresel platin mücevherat talebinin bu yıl yüzde 7 azalması ve 1.67 milyon onsa düşmesi bekleniyor. Bu düşüşte Çin'in talebinin sert düşmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Endüstriyel platin talebinde ise cam ve petrol sektörlerinden kaynaklı kullanımın artmasıyla yüzde 6 artışla 2.31 milyon onsa yükseleceği tahmini yapılıyor. Öte yandan Rafine platin arzının ise yüzde 4 azalarak 5,99 milyon onsa düşmesi bekleniyor. Ukrayna-Rusya savaşıyla fiyatı yükselen platin, merkez bankalarının faiz artırımları ve ekonomik belirsizliklerle geriledi. Yatırımcıların ETF varlıklarını azaltması fiyatı 900 dolar bandına çekti. Rapora göre; Platin fiyatı zayıf kalmaya devam edecek ve önümüzdeki altı ay içinde ortalama 890 dolar/ons olacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön