20 / 05 / 2024

GSS borcunuz varsa bu tarihe dikkat!

GSS borcunuz varsa bu tarihe dikkat!

Uzun zamandır gündemde olan yapılandırma kanunu ile alakalı araştırmalar devam ederken Genel Sağlık Sigortası GSS prim borcu olanlar içinde önemli açıklamalar yapıldı.



TEST AVANTAJI NELERDİR?

Yeni yapılandırma düzenlemesi ile beraber sigortalı bir işte çalışmayan yahut bırakmak mecburiyetinde kalan vatandaşların GSS tescili yaptırarak geriye dönük ödemelerinde güncelleme yapabilecek. Tescil yaptıran vatandaşların prim borcu olması halinde daha önce gelir testine girmemişse 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yaptıracağı gelir testi bağlamında geriye dönük borçlarına güncelleme yapma hakkını elde edecek.

GSS borcunuz varsa bu tarihe dikkat!

Gelir testi için bağlı bulunduğu semtteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapabilirsiniz. Test bitiminde haneye düşen gelir sayısının kişi başına Asgari ücretin üçte birinden az olması  3.336 TL'den az olması halinde geriye dönük borçlar da silinmiş olacak. Bu bağlamda yer alan vatandaşların da sonraki prim borçları devlet aracılığı ile ödenecek.

TARİHLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

GSS prim borcu için gerçekleştirilen yasa bağlamında son başvuru tarihi 31 Temmuz olarak tespit edildi. Daha evvelki zamanlarda ise gelir testi için tanınan 
süre 30 Haziran olarak söylenirken genel kuruldaki görüşmeler ile beraber her iki tarihte de bir ay uzatma yapıldı.

KİMLER YAPILANDIRMA YASASI KAPSAMINDA YER ALIYOR?

2023 senesinde yapılan yeni düzenleme ile beraber yapılandırma yasasına dahil edilen kişiler şu şekildedir:
Geçmişte GSS primini ödemeyenler. e-Devlet'ten GSS borcu görünenler.31 Aralık 2022 öncesinden prim borcu birikenler.

 


Geri Dön