18 / 04 / 2024

Gübre ve mazot desteği beklenirken Tarım Bakanı Pakdemirli neden istifa etti? 

Gübre ve mazot desteği beklenirken Tarım Bakanı Pakdemirli neden istifa etti? 

Son dönemlerde ortaya atılan Kabine değişikliği iddialarıyla ilgili adı sıkça gündeme gelen Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı görevinden affını istedi. Pakdemirli, 3,5 yıllık bakanlığının ardından görevini Vahit Kirişçi’ye devretti. 



İstifasının ardından açıklama yapan Pakdemirli, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 10 Temmuz 2018'den itibaren sürdürdüğüm bakanlık görevimden ayrılmış bulunuyorum. Görevden af talebimi kabulleri için kendilerine şükranlarımı arz ediyor, yeni Bakanımız Sn. Vahit Kirişci'ye başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre; görevden affını isteyen Bekir Pakdemirli’nin yerine Tarım ve Orman Bakanlığı'na Vahit Kirişçi getirildi. 

Söz konusu kararda, "Görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığı'na Vahit Kirişci, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104'üncü ve 106'ncı maddeleri gereğince atanmıştır" denildi.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİ BEKLENİRKEN NEDEN İSTİFA ETTİ?

Her dönem ödenen mazot ve gübre desteği ödemeleriyle ilgili henüz bir tarih paylaşılmadan Bakan Pakdemirli’nin istifası şok etkisi yarattı. Pakdemirli’nin görevden neden affını istediği gizemini korurken, sosyal medyada çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, özellikle çiftçilerin zor durumda olduğunu vurgulayarak, ‘’Devletin vereceği mazot-gübre desteği yeterli olmayacak diye mi Bakan Pakdemirli istifa etti?’’ diyerek, akıllarda soru işareti bıraktı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuz ekonomik şartlar ve kur baskısı sebebiyle tarım ve gıda sektörü zor bir dönemden geçiyor. Mazot-gübre fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle, üretimde maliyetlerin rekor seviyeye ulaşması çiftçilerin yıllardır süren sıkıntılarını arttırdı. 

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Çiftçilerin sorunları kronik hale geldi. Binlerce çiftçi her gün 2022 yılı mazot-gübre desteği ödemelerinin ne zaman yapılacağı sorusunun cevabını araştırıyor. Bu konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan verilecek tarihi bekliyor. Mazot gübre desteği ödemeleri, dönüm başına belirleniyor. Ödemelerden de binlerce üretici yararlanıyor. 

Gübre ve mazot desteği beklenirken Tarım Bakanı Pakdemirli neden istifa etti? 

ÇİFTÇİLER TARİHİN AÇIKLANMASINI BEKLİYOR 

2022 yılı için ödenmesi beklenen mazot gübre desteği ödeme tarihleriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı henüz açıklama yapmadı. Ancak önceki yıllara bakıldığında 2022 yılı mazot gübre desteği ödemelerinin mart-nisan aylarında yapılması bekleniyor. Bakanın değişmesinin ardından açıklanacak tarih çiftçiler tarafından daha çok merak ediliyor. 

Artan gıda fiyatları tüketicinin şikayetlerini artırırken, üretici de maliyetler nedeniyle yeniden ekim-dikim yapabilmek için çıkış yolu arayışında. Bu konuda çiftçi öncelikli olarak, devlet tarafından yapılacak mazot-gübre desteği ödenmesi başta olmak üzere, yeni dönemde yeni çözüm yollarını bekliyor. 

Gübre ve mazot desteği beklenirken Tarım Bakanı Pakdemirli neden istifa etti? 

VAHİT KİRİŞCİ KİMDİR?

Bekir Pakdemirli’nin yerine Vahit Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na getirildi.

4 Aralık 1960 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Vahit Kirişci’nin babasının ismi Mustafa, annesinin ismi ise Saniye'dir. Ziraat Yüksek Mühendisi ve Öğretim Üyesi; Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitiren Vahit Kirişci, yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi'nde tamamladı. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda teknik eleman olarak çalışan Vahit Kirişci, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak ders verdi. 1995 yılında doçent, 2001 yılında profesör olan Vahit Kirişci, 16'sı yabancı dilde olmak üzere, toplam 55 adet makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayın yaptı. 

Birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak çalışan Vahit Kirişci, 22. Dönemde  Adana  Milletvekiliği yaptı. 22. Dönem'de Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi olan Vahit Kirişci, Başkanvekilliği görevinde bulundu. 
 
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Vahit Kirişci, 23. Dönem'de aynı Komisyon'un Başkanlığına tekrardan seçildi.

İngilizce bilen Vahit Kirişci, evli ve 3 çocuk babasıdır.

2022 mazot gübre desteği dönüm başına ne kadar? Mazot gübre desteği ne zaman ödenecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön