25 / 04 / 2024

Gülhane Parkı'nın tapusu iptal mi edildi?

Gülhane Parkı'nın tapusu iptal mi edildi?

2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne tapulanan 152 dönümlük Gülhane Parkı'nın tapusunun iptal edildiği ortaya çıktı.



Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde sessiz sedasız Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne tapulanan 152 dönümlük Gülhane Parkı'nın tapusu sürpriz bir kararla iptal edildi. Milyarlarca dolar değerindeki Gülhane Parkı, tapuya "tescil harici alan" olarak kaydedildi ve resmen "'park" statüsüne alındı. Uzmanlara göre yaklaşık 500 dönümlük alanda yapılan tapu operasyonunun değeri 50 milyar doları buluyor. 


Aydınlık 3 Mart 2014 tarihinde "Tarihi Yarım adada 10 milyar dolarlık oyun" başlığıyla verdiği haberde Gülhane Parkı başta olmak üzere tarihi yarım adadaki pek çok tapu kayıtlarında akıl almaz oynamalar yapıldığını gündeme taşımıştı. 5 milyar dolar değerindeki 152 dönümlük Gülhane Parkı'nın 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'a bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne sessiz sedasız tapulandırıldığı da ortaya çıkmıştı. Bölgedeki yüzlerce dönümlük parsellerin tapu kayıtlarında ise akıl almaz oynamalar yapıldığı anlaşılmıştı. 


GÜLHANE RESMEN KURTARILDI 


2008 yılında yapılan tapu operasyonundan sonra bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakanı Idris Güllüce, İstanbul'un Fatih ilçesi sınırlarında kalan tarihi yarım adada, sürpriz bir operasyona imza attı. Yaklaşık 500 dönümlük bir alanda yapılan tapu operasyonunun piyasa değeri yaklaşık 50 milyar dolan buluyor. Tarihi yarım adada kalan pek çok arazinin tapu kayıtlan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden düzenlendi. 152 dönümlük Gülhane Parkı, 180 dönümlük 7 parsel, üzerinde Sirkeci Garı'nııı bulunduğu 105 dönümlük 13 parsel, 32 dönümlük Sepetçiler Kasrı arazisi, tapusu oynanan arazilerden sadece bir kaçı... 

Bakan Idris Gülltice'nin talimatıyla 152 dönümlük Gülhane Parkı, tapuda "tescil harici alan" statüsüne alındı ve tapuya resmen "park" olarak tescil edildi. Böylece Gülhane Parkı'nın özelleştirilme ya da imara açılma tehlikesi ortadan kaldırılmış, park statüsüne alınarak bu arazi dokunulmazlık avantajı kazanmış oldu. Gülhane Parkı'nın daha önce 81 olan parsel numarası da yine bakanlık tarafından iptal edilerek arazi parselsizleştirildi. Bu sayede Gülhane Parkı'nın hem park olarak korunması sağlanmış, hem de Fatih Belediyesi ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılabilmesi resmen güvence altına alınmış oldu. 


Yönetiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın da olduğu, Yeşilay Genel Merkezi'ııin bulunduğu Sepetçiler Kasn'nın tapu kayıtları da değiştirildi. 

Yaklaşık 7 dönüm büyüklüğündeki 17 parselin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne verilirken, 24 dönümlük 16 parsel ise Flazine'ye yani Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne tescil edildi. Aynı bölgedeki 3 dönümlük 21 numaralı parselin tapusu da yine hazineye geçti. Bıı arada 13 parsel üzerinde bulunan 105 dönümlük Sirkeci Garı'nın tapu kayıtlarında da düzenlemeler yapıldı. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön