18 / 04 / 2024

Gülhane Parkı'ndaki duvar neden çöktü?

Gülhane Parkı'ndaki duvar neden çöktü?

İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul'da Gülhane Parkı'nda bir çay bahçesinin duvarının yıkılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Salıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ilettiği önergede duvarın neden çöktüğünü sordu..



Gülhane Parkı ndaki duvar neden çöktü?


04 Nisan 2016 tarihinde Gülhane Parkı'nda çöken duvar mecliste konu oldu. İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul'da Gülhane Parkı'nda bir çay bahçesinin duvarının yıkılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Salıcı sorularının İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Salıcı, iki kişinin yaşamını yitirmesine neden olan duvarın neden çöktüğünü sordu. Salıcı önergesinde; "04 Nisan 2016 günü İstanbul Gülhane Parkı'ndaki bir çay bahçesinin duvarının çöktüğü, duvarın altında kalanların bulunduğunun belirtilmesi üzerine çok sayıda itfaiye ekibinin olay yerine sevk edilmiş, enkaz altında kalan 7 kişiden 5'i toprak altından kurtarılarak hastaneye gönderildiği, İtfaiyenin olay yerindeki çalışması devam ederken enkaz altındaki iki kişinin cesedinin çıkarıldığı basına yansımıştır.


Enkaz altında kalan 7 kişiden 3'ü kendi imkanlarıyla, 2 kişi ise itfaiye ekipleri tarafından toprak altından kurtarılmış, enkazdan çıkarılanlar çevrede bulunanların araçlarıyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmış, AFAD ve itfaiye ekipleri, göçük altında kalan iki kişinin cesetlerine saat 16.00 sıralarında ulaşmıştır. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gülhane Parkı'na gelerek göçüğün meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunarak gazetecilere açıklamalarda bulunarak, "Oradaki duvarın yıkılması suretiyle olmuş ama niye yıkılmış araştırılıyor. Burası set üstü diye bilinen bir çay bahçesinin bir bölümü. Arkadaşlar incelemelerden sonra yıkılma sebebini de ortaya çıkaracaklardır" ifadelerini kullandığı kamuoyuna yansımıştır." dedi.


Salıcı'nın cevap aradığı sorular


1- İstanbul Gülhane Parkındaki çay bahçesi İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir işletmesi midir? Bu işletme bir firmaya veya kişiye ihale yoluyla mı verilmiştir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kiraya verilmiş ise çöken duvarın ihmalinden kim sorumludur?


2- Çay bahçesinin bulunduğu yer veya duvarın inşa edildiği yer "dolgu toprak” ile doldurulmuş mudur? Konu ile ilgili Bakanlık yetkililerince bir incelemede bulunulmuş mudur? Atılan beton ve dolgu toprak için nasıl bir tespit yapılmıştır?


3- İhale öncesi ve sonrası çay bahçesinin yeri için ilgili etüt çalışması ve fiziki inceleme yapılmış mıdır?  Marmaray  kazıları sonucu doğal dengenin bozulması ve yer kabuğunun çeşitli yerlerinde çatlakların oluşması bu gibi olayları tetiklemekte midir? Marmaray trenlerinin titreşimleri bu yıkımlara sebebiyet veriyor olabilir mi? Bu durumda başka tehlike arz eden yerler olabilir mi?


4- Duvarın neden yıkıldığına dair bir netice ve gelişme var mıdır? Sorumlular tespit edilmiş midir? Gerekli açıklama yapılacak mıdır?


5- İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait işletmelerin kaçının zemininde veya çevresinde "dolgu toprak” uygulaması gerçekleştirilmiştir?


6- İstanbul şehrinin deprem riski göz önünde bulundurularak düşünüldüğünde; İstanbul Büyükşehir Belediyesi zeminini dolgu toprak ile doldurmuş inşaların denetimini hangi sıklıkla yapmaktadır? Konu kapsamında gerekli tedbirler alınmış mıdır?


7- Yakın zamanda (1-2 yıllık zaman dilimi içinde) olayın yaşandığı yerin yakın çevresinde de çöken veya yıkılan herhangi bir yapı/yapılar var mıdır?



Gülhane Parkı'nda duvar çöktü!



Geri Dön