23 / 04 / 2024

Turan Durgunoğlu: Topkapı Sarayı için kapsamlı proje gerek!

Turan Durgunoğlu: Topkapı Sarayı için kapsamlı proje gerek!

İstanbul Gülhane Parkı’ndaki asırlık duvarın yıkılmasının ardından gözler Topkapı Sarayı'na çevrilmişti. Bilirkişi raporuyla tehlike tescillendi. Raporu hazırlayan heyette bulunan Prof. Dr. H.Turan Durgunoğlu, Habertürk'e konuştu



İstanbul Gülhane Parkı’ndaki asırlık duvarın yıkılmasının ardından gözler Topkapı Sarayı'na çevrilmişti. Bilirkişi raporuyla tehlike tescillendi. Raporu hazırlayan heyette bulunan Prof. Dr. H.Turan Durgunoğlu, Habertürk'e konuştu.


İstanbul Gülhane Parkı’ndaki asırlık duvarın yıkılmasının ardından HABERTÜRK’ün, “Topkapı Sarayı tehlikede mi?” başlığıyla gündeme getirdiği tehlike, bilirkişi heyetinin raporuyla da belgelendi. Çökme tehlikesi üzerine, hazinenin sergilendiği Fatih Köşkü kapatıldı. Topkapı Sarayı’nın tehlikede olduğunu rapor eden heyette yer alan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. H.Turan Durgunoğlu, gördüklerini ve yapılması gerekenleri HABERTÜRK’e anlattı.


Sarayda yapısal çatlakların, ayrılma ve kopmaların olduğunu hatırlatan Durgunoğlu, “Yapısal çatlakların boyutları, yapıların taşıma gücünü ve dayanıklılığını etkileyen çatlaklardı. Bilgili ve tarihi eser yapılarının davranışı konusunda tecrübeli kişilerle çalışıldığı takdirde 1-1.5 yıl içinde Topkapı’nın restore edilebileceğine inanıyorum” diye konuştu.


ÇATIDAN AKAN SULAR VE YÜZEY SULARI ZARAR VERİYOR

Topkapı Sarayı’nın farklı bölümlerinde restorasyonun zaten başladığını, sorunun sadece sismik titreşimlerden kaynaklanmadığını vurgulayan Prof. Durgunoğlu, “Ayrılma ve kopmalar var. Bunlar sadece temeldeki hareketliliklerden kaynaklanmıyor. Duvar önünde yer alan bölümde yanal hareket var. Bunun sebebi de çatıdan gelen yağmur sularının bir yüzey drenaj sistemi ile toplanarak uzaklaştırılmamış olması. Çatıdan akan sular ve yüzey suları kontrol altına alınmalı, duvar temellerinde birikmesine engel olunmalı” değerlendirmesini yaptı.


GÜÇLENDİRME DEVAM EDECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmasından sonra Topkapı Sarayı’ndaki restorasyon ve yapısal güçlendirme çalışmalarına devam edileceği, teşhir-tanzim projesine yönelik çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğu bildirdi.


Habertürk


Geri Dön