28 / 03 / 2024

Günaydın Et, Bakü'de 3 yılda 30 restoran açacak!

Günaydın Et, Bakü'de 3 yılda 30 restoran açacak!

Patron Cüneyt Asan, Slovenya Ljubljana'da anlaştıkları çiftliğin kendilerine hayvan yetiştireceğini belirterek, "Restoranda Slovenya'dan gelecek etleri kullanacağız. 3 yılda 30 restoran hedefliyoruz" dedi



40 yıl önce kasaplıkla işe başlayan, Bostancı'daki ilk dükkandan bugün 30 restoranlı zincir haline gelen Günaydın Et yurtdışına Azerbaycan'dan açılma kararı aldı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de şube açan marka, 3 yıl içinde 30 restoran hedefliyor. Bakü'deki restoran için Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da bir çiftlikle anlaşan Asan, "İlk başta Azerbaycan'daki etle bizim mamulümüzün üretilemeyeceğini test ettim. 'Benim üreteceğim mamulü yemek istiyorsanız, bu etle yapamam' dedim, kabul ettiler. O yüzden Slovenya'daki çiftlikle anlaştım, sadece benim için hayvan yetiştirecekler" diyor. Bakü'de ortaklarının çok güçlü olduğunu anlatan Asan, 'devlet erkanından' diyerek isim vermek istemiyor. Ancak İstanbul'daki dükkanları sık sık ziyaret eden kişiler olduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor. Günaydın Bakü'ye steak house, burger ve köfte-döneri'yle de girmeyi planlıyor. Hatta ülkede eleman yetiştireceği bir okul projesi de var. 


AYDA 110 TON STEAK SATIYOR 


Asan, 2011'de toplam cirolarını 55 milyon dolara çıkardıklarını, bu yılın ilk yarısında da yüzde 25'lik büyüme sağladıklarını anlatıyor. Cüneyt Asan "Türkiye'de perakende et sektöründe en büyük ciroyu yapan firmayız. 2011 yılı aylık et tüketimimiz 100 ila 110 ton arasında oldu. Bu tüketimler yeni açılan şubelerimizle orantılı olarak artış gösteriyor" diyor. 


Bakü'de ilk üç ayınız nasıl geçti? 

Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nin yanında açtığımız restorana hafta içi 500, hafta sonu bin kişi giriyor. Bu restoran oturdu, şimdi steak house açacağız. Hatta Mado'yu da götüreceğiz. Bir tane var ama bir tane daha istiyorlar. Günaydın Restoranlarının 4 konseptini de Azerbeycan'a götürüyoruz. Üç yıl içinde toplam 30 şube olacak. 


İlk başta ette sıkıntı yaşadığınızı biliyoruz. Sorunu nasıl çözdünüz? 

Bizde et ithalatı yok. Bu yüzden Avrupa'da her ülkeyi araştırdım. Sonunda gittim Slovenya Ljubljana'da bir çiftlik ile anlaştım. Hayvanları benim istediğim gibi yetiştirmeleri için reçete verdim. Şimdilik işi buradan hallediyoruz. Baktım Bakü'de çalışanlar da kötü. Buradan en iyi adamlarımı gönderdim. Şu anda orada 150 Türk çalışıyor. Ortaklarla da anlaştık. Zaman içinde ülkede bu işin okulunu da açacağım. Bakü'deki yiyecekiçecek sektörünü İstanbul'un gelmiş olduğu noktaya taşıyacağız. 


"BENDEN AYRILAN ÇALIŞANLARIN HEPSİ MİLYONER OLDU"


Cüneyt Asan Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da kendisinin yetiştirdiği elemanların olduğunu anlatıyor ve "İstanbul'da çalışanların hepsi benim elemanlar" diyerek iddialı konuşuyor... Diyarbakır ve Mersin'de dahi kendi elemanlarının çalıştığını söyleyen işadamı, "Her sabah geliyorum 3 adamım yok. Son adamımı Sütiş götürmüş. Dükkana gidin et koymuş. Şimdi bizim Taylan, Emirgan'daki Sütiş'te... 40 yıldır bütün personeli sokakta görüp topluyorum. Bakıma muhtaç, iş arayan her çocuğu yanıma aldım. Şimdi birçoğu milyoner, örneğin Nusret, Özgür Şef" diyor.


'FRANCHİSE VERMİYORUZ BU SİSTEME KARŞIYIM'


Yabancı ortaklığa neden karşısınız? 

Ortadoğu, Amerika ve Avrupa'dan ortaklık teklifleri alıyoruz. Fonlar bizimle iş yapmak istiyor. Hepsini reddettim. Türkiye'den büyük gruplar, holdingler Ortadoğu'dan bankalar ortak olmak istiyor... Yeme- içmede dünyanın en büyük grubu da görüşmeye geldi. Bir tek onu reddettiğim için üzüldüm. 'Ne kadar Starbuck's varsa o kadar Günaydın açarız' demişlerdi. O anda hazır hissetmediğim için kabul etmedim. Günü geldiğinde halka açılacağız. Şimdi bu çocuğu başkasının eline bakamaz hasta eder diye veremiyorum. 


Franchise'a da karşısınız, neden? 

Türkiye'deki markaların başarısız olmaları franchise olmalarından kaynaklanıyor. Ellerini taşın altına koymuyorlar. Başarısız olmalarının tek sebebi bu bence... Bütün restoranları biz açacağız. Hangi ülkeye gidiyorsak oradan ortaklar olacak.


"AMERİKA'DA EN İYİ STEAK HOUSE'U AÇACAĞIM"


En büyük hedefiniz nedir, hangi ülkede şube açmak istiyorsunuz? 

Amerika... Laf olsun diye konuşmuyorum. Amerika'daki en iyi steak house'un yanına restoran açmak istiyorum. En büyük arzum Amerika'daki en iyi steak house'la rekabet etmek. Bunu mutlaka yapacağım. 


İki yıl önce kurduğunuz çiftlik ne durumda? 

2 yıl önce 2 bin 500 tane düve getirdik. O düvelerin yavruları karınlarındaydı burada doğurdular. Şimdi 5 bin tane oldular. Günde 10 ton süt alıyoruz. Danalarımız da büyüyor. Onları yetiştirip kesiyoruz. Avusturya'dan istediğim ırkı canlı olarak getirdim. İyi et için iyi ırk, iyi yem kullanmak lazım. Doğru koşulları da sağlamak şart. Hayvan gözüyle bakarsanız, mutsuz olurlar. İçtiği su kalitesiz su olursa etine sütüne etki yapar. En iyi suyu içirirseniz etin renginden lezzetine kadar fark ediyor. Suyu arıtmak ve mineral dengesini kontrol etmek gerekiyor... Ayrıca yarı pişmiş buğday vereceksin. Ancak bunları yaparsan en iyi eti alırsın.


'TÜM ZAMANLARIN EN İYİ KASABI'


'UNLEASHED: Contemporary Art From Turkey' kitabının içeriğinde 100'den fazla Türk'ün detaylı profili var. Bunlardan biri de Cüneyt Asan... Unleashed kitabı, 20. ve 21. yüzyıl Türk sanatının ilk kez yabancı bir yayınevi tarafından bu denli geniş kapsamda işlenmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Türkiye ile birlikte tüm dünyada satışa sunulan yayında Asan'dan "Bütün zamanların en iyi kasabı" denilerek bahsediliyor.


Sinan Özedincik / SABAH


Geri Dön