24 / 04 / 2024

2013te gayrimenkule damga vuran olaylar

2013te gayrimenkule damga vuran olaylar

2013 yılında inşaat sektörünün kuralları sil baştan yazıldı. KDV düzenlemesi, imar yasası, yeni tüketici yasası derken birçok köklü değişimin tohumları ekildi. İşte 2013’te gayrimenkul sektörüne damga vuran o gelişmeler…

Kira kontratı damga vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı damga vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan damga vergisi, kira sözleşmeleri için de alınıyor. Peki, vergi ne kadar? İşte işyeri kira sözleşmesi damga vergisi hesaplamaları...

Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de düzenlenen her nüsha için alınıyor. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?

Kira sözleşmesinde kefalet damga vergisi!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. Kira sözleşmesi için de ödeniyor. Peki, kefilli kira sözleşmelerinde ne olur? Kira sözleşmesinde kefalet damga vergisi nasıl hesaplanır?

Mesken kira sözleşmesinde damga vergisi var mı?

Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, mesken kira sözleşmesinde damga vergisi var mı? İşte Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili genelgesi...

Kira sözleşmesinin uzamasında damga vergisi ödenir mi?

Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Bu vergi, 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor. Peki, kira sözleşmesinin uzamasında damga vergisi ödenir mi?

Kira sözleşmesine damga pulu gerekli mi?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira sözleşmesine damga pulu gerekli mi? İşte yanıtı..

8 soruda damga vergisi!

Kimi mükellefler ne zaman ve nasıl damga vergisi ödeyeceği hakkında bilgi sahibi olmuyor. Bu noktada, GİB tarafından damga vergisi ilgili merak edilenler 8 soruda toplanıyor. İşte 8 soruda damga vergisi..

Kira vergisinde damga vergisi oranı 2015!

Kira gelir vergisinde ödenecek kalemler arasında damga vergisi de bulunuyor. Bu vergi, verilen beyanname için ödeniyor. Peki, kira vergisinde damga vergisi oranı 2015 ne kadar?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi damga vergisi 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kâğıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yllık gelir vergisi beyannamesi damga vergisi 2015 ne kadar?

Kira gelir vergisi damga vergisi 2015!

Damga vergisi kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kâğıtlardan alınan vergi olup, kira gelir beyannamesi için de alınıyor. İşte kira gelir vergisi damga vergisi 2015 bedeli..

Salih Bezci: AVM’ler ekonomiye damga vurdu!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Alışveriş Merkezleri’nin Türkiye’ye çağ atlatan projeler olduğunu belirterek, “Ankara ve İstanbul’daki AVM’ler son 10 yılda ekonomiye adeta damga vurdu” dedi.

Kira sözleşmesinde damga vergisi kime aittir?

Taşınmaz kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi bazı durumlarda damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl hesaplanır? Kira sözleşmesinde damga vergisi kime aittir?

2013te gayrimenkule damga vuran olaylar Haberi

2013te gayrimenkule damga vuran olaylar

2013 yılını geride bırakmaya sayılı günler kaldı. İnşaat sektörü için oldukça hareketli bir yıl oldu.  Rüzgar kimi zaman ılık ılık esti kimi zaman ise sert…


Özetle köklü değişimlerin tohumları ekildi desek yeridir. KDV düzenlemesi, yeni tüketici yasası, yeni imar planı… 


Şimdi gelin inşaatın kuralını değiştiren ve 2013’e damga vuran bu gelişmeleri hatırlayalım…


Yılın ilk bombası

2013’ün ilk günlerinde sektöre damga vuran KDV düzenlemesi oldu. Maliye Bakanlığı’nın konutta yaptığı yeni KDV düzenlemesi ile metrekareye göre değil fiyata göre KDV alınması esası getirildi. Buna göre yeni konutlarda net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL altında olan konutların tesliminde yüzde 1, arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL ile bin TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, arsa birim...