25 / 04 / 2024

adana Anavarza Antik Kent dünyanın ilk çift şeritli yol

adana Anavarza Antik Kent dünyanın ilk çift şeritli yol

Adana'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kenti'nde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Adana Tepebağ'da binalar restore edilecek!

Adana Valisi Süleyman Elban, Antik Tepebağ'ın ruhunun yüksek yeni binalarda olmadığını, şehrin yeniden konumlandırılması gerektiğini söyledi. Elban, Tepebağ'da "Bir plana ve bir felsefeye uygun restore edilmesi ve cephe iyileştirilmesi yapılması gerekiyor" dedi.

Adana’da asırlık konaklar yenilenecek!

Adana Büyükşehir Belediyesi, Kayalıbağ Mahallesi’nde 9’u tescilli, toplam 31 binanın aslına uygun şekilde restore edilmesi ve antik kalenin turizme kazandırılması adına proje hazırladı. 

Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında surlar bulundu!

Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında milattan sonra 8-9. yüzyıla ait yeni surlar bulundu.

TSKB, Anavarza Otelcilik'in sermayesinin artırılmasına karar verdi!

TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Divan Adana için işletme şirketi olarak kurulan ve yüzde 50'sinin kendisine ait olduğu Anavarza Otelcilik sermayesinin nakit olarak 3 milyon 500 bin TL'ye artırılmasına karar verdi

Adana Şar Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor!

Adana'da ''Kilikya Komanası'' diye anılan Şar Antik Kenti'ndeki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, antik kent ziyaretçilerini beklemeye başladı.

Anavarza Antik Kenti çift şeritli yol çalışmaları devam ediyor!

ADANA'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kentinde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Adana'da antik dünyanın ilk çift şeritli yolu bulundu!

Adana'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kenti'nde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

TSKB GYO Anavarza Otelcilik şirketini kuruyor!

TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Adana Divan Oteli için Anavarza Otelcilik A.Ş. adıyla bir şirket kuracak.

Anavarza Antik Kenti'nde ilk etabın kazıları tamamlandı!

Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nde yürütülen bu yılki arkeolojik kazı çalışmalarının birinci etabı tamamlandı. Çalışmalar, 20'si teknik personel 50 kişilik ekiple yürütülüyor.

Anavarza Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor!

Kazının bilimsel danışmanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen: " 35 metre genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunluğundaki sütunlu caddenin 250 metrelik bölümü tamamlanmak üzere " dedi.

Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına başlandı!

Adana’nın 70 kilometre kuzeydoğusunda Dilekkaya köyü yakınlarında bulunan Roma dönemine ait antik kentteki kazı, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen başkanlığında yürütecek.

Adana'da kültür turizmi canlandırılacak!

Yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı bulunan Adana'da kültür turizmini canlandıracak Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis ve Tatarlı höyük kazıları devam ediyor.

Adana'da CBS görüntüleme çalışması sürüyor!

Adana'da CBS görüntüleme çalışması sürüyor. Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Anavarza Kalesi ve Antik Kenti, Hoşkadem Camisi, bedesten gibi tarihi yerlerden alınan görüntüler, aynı anda uydulardan koordinat alınarak etiketleniyor.

adana Anavarza Antik Kent dünyanın ilk çift şeritli yol Haberi

adana Anavarza Antik Kent dünyanın ilk çift şeritli yol

Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen AA muhabirine, 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli yolun bugüne kadar açığa çıkarılan antik dünyadaki en büyük cadde olduğunu söyledi.


Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti'nin 3 ile 5. yüzyılda en parlak dönemini yaşadığını ve Roma İmparatorluğu'nun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer aldığını aktaran Gülşen, şunları kaydetti:


"Anavarza Antik Kenti, Helenistik ve Roma medeniyetinin yanı sıra Bizans, Sasani, Ermeni ve Osmanlı medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyor. Antik kentte, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğunda çift şeritli sütunlu yol bulunuyor. Bu yol, bilimsel çalışmalar sonucu tespit edebildiğimiz ölçüleriyle bugüne kadar açığa...