20 / 04 / 2024

Anavarza Antik Kenti çift şeritli yol çalışmaları devam ediyor!

Anavarza Antik Kenti çift şeritli yol çalışmaları devam ediyor!

ADANA'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kentinde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.



Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen yaptığı açıklamada, 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli yolun bugüne kadar açığa çıkanlar antik dünyadaki en büyük cadde olduğunu söyledi. Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti nin 3 ile 5. yüzyılda en parlak dönemini yaşadığını ve Roma İmparatorluğunun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer aldığını aktaran Gülsen, şunları kaydetti: "Anavarza Antik Kenti. Helenistik ve Roma medeniyetinin yanı sıra Bizans, Sasani, Enneni ve Osmanlı medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyor. Antik kentte, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğunda çift .şeritli sütunlıı yol bulunuyor. Bu yol, bilimsel çalışmalar sonucu tespit edebildiğimiz ölçüleriyle bugüne kadar açığa çıkarılan antik dünyanın ilk ve en büyük ana caddesi olma özelliği taşıyor. Bu caddede, ilk etapta toprak altından kazılarla oıtaya çıkartılan 250 metrelik kısmının döşeme taşlan ve sütunlarının restorasyonunu hedefliyoaız." Kentte, geçmiş yıllardaki yüzey araştımıalaıında bin 360 sütun tespit edildiğini vurgulayan Gülşen, "Caddede 2,15 metre aralıklarla Korint (Antik Yunanda en son ortaya çıkan mimari düzen) başlıklarla süslenmiş sütunlar bulunuyor. Sütunlann tekrar ayağa kaldırılmasıyla dünyanın en görkemli antik kentlerinden biri yeniden ortaya çıkmış olacak" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıkınyla gün yüzüne çıkarılmaya başlanılan çilt şeritli yolun 250 metrelik İTölümünün 3-4 yılda turizme açılacağını belirten Gülşen. "Geçen yıl aralıkta başlanılan çalışmalar için Bakanlığımız 1 milyon lira ödenek ayırdı. Çalışmaları, 20'si teknik personel 50 kişilik ekiple yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, antik kentteki kazı çalışmalarına büyük destek veriyor. 



Antik kentteki kazı çalışmaları tamamlandığında burası, yalnızca Anadolu'nun bilim ve kültürüne değil, tarihine de ışık tutacak" ifadelerini kullandı.Gülşen. 4 bin dönümdeki Anavarza Antik Kentinin, Anadolu'nun bilinen en büyük antik kenti Efes'ten daha büyük yerleşkeye sahip olduğunu sözlerine ekledi.  


Ortadoğu


Geri Dön