28 / 03 / 2024

Adanada Anavarza Antik Kenti

Adanada Anavarza Antik Kenti

ADANA'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kentinde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında surlar bulundu!

Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında milattan sonra 8-9. yüzyıla ait yeni surlar bulundu.

Anavarza Antik Kenti çift şeritli yol çalışmaları devam ediyor!

ADANA'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kentinde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Adana'da antik dünyanın ilk çift şeritli yolu bulundu!

Adana'da Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kenti'nde bulunan ve "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Anavarza Antik Kenti'nde ilk etabın kazıları tamamlandı!

Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nde yürütülen bu yılki arkeolojik kazı çalışmalarının birinci etabı tamamlandı. Çalışmalar, 20'si teknik personel 50 kişilik ekiple yürütülüyor.

Anavarza Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor!

Kazının bilimsel danışmanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen: " 35 metre genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunluğundaki sütunlu caddenin 250 metrelik bölümü tamamlanmak üzere " dedi.

Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına başlandı!

Adana’nın 70 kilometre kuzeydoğusunda Dilekkaya köyü yakınlarında bulunan Roma dönemine ait antik kentteki kazı, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen başkanlığında yürütecek.

Anavarza Antik Kenti turizm merkezi olacak!

Anadolu’nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak olan Anavarza’da bu yılki çalışmalarda zafer takı restorasyonu ile 2 bin 700 metre uzunluğundaki ana caddenin kazılması ve çıkan sütunların dikilmesi hedefleniyor.

Anavarza Antik Kenti'ne 1 milyon TL ödenek!

Adana Valisi Mustafa Büyük, Anavarza Antik Kenti ’ ni ayağa kaldırarak dünyanın en önemli yerlerinden biri haline getirip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Anavarza'ya Kültür Bakanlığı'ndan ödenek artırımı yapıldı!

Kazı çalışmaları bittiğinde Anadolu’nun en büyük antik kenti özelliğini taşıyacak olan Anavarza’ya Kültür Bakanlığı'ndan ödenek artırımı yapıldı.Ödenekleri 3 katına çıkaran Bakanlık, sadece 2015 bütçesi için 1 milyon lira ayırmayı planlıyor.

Anavarza, Anadolu’nun en büyük antik kenti!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Bakan Ömer Çelik, Anavarza Antik Kenti’nde yapılan son çalışmalarda Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden birinin keşfedildiğini belirt

Anavarza Antik Kenti turizme kazandırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Anadolu'nun en büyük antik kenti olmaya aday olan Anavarza'nın tam kapasite çalışıp kültür ve turizme kazandırılması için bütçe arttırımı yapacağız" dedi.

Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor!

Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Adana'nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarıyla 30-35 metre genişliğinde taşlarla döşeli antik cadde gün yüzüne çıkarılıyor.

Antik kent Anavarza UNESCO Dünya mirası listesine girdi!

Anavarza Türkiye'nin en önemli antik kenti olma özelliğine sahip. Çok geniş bir alanda bulunan Anavarza'y gün yüzüne çıkarmak ve restorasyonunu gerçekleştirmek için Çukurova Üniversiteli bilim insanları çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Adanada Anavarza Antik Kenti Haberi

Adanada Anavarza Antik Kenti

Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen yaptığı açıklamada, 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli yolun bugüne kadar açığa çıkanlar antik dünyadaki en büyük cadde olduğunu söyledi. Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti nin 3 ile 5. yüzyılda en parlak dönemini yaşadığını ve Roma İmparatorluğunun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer aldığını aktaran Gülsen, şunları kaydetti: "Anavarza Antik Kenti. Helenistik ve Roma medeniyetinin yanı sıra Bizans, Sasani, Enneni ve Osmanlı medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyor. Antik kentte, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğunda çift .şeritli sütunlıı yol bulunuyor. Bu yol, bilimsel çalışmalar sonucu tespit edebildiğimiz ölçüleriyle...