19 / 04 / 2024

apartman ortak alanlarının yönetimi

apartman ortak alanlarının yönetimi

Apartmanlardaki ortak alanların kullanımının usulü, yönetim şekli gibi hususlar kat malikleri arasında zaman zaman sorun yaratabiliyor. Peki, apartman ortak alanlarının kullanımı nasıl olmalıdır?

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

17 maddede sitelerde ortak alanların hukuku!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "17 maddede sitelerde ortak alanların hukuku" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

İstanbul'da deprem araştırması: İstanbul halkının yarısı toplanma alanlarını bilmiyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB)'nin yaptığı deprem araştırmasında çıkan sonuçlara göre; İstanbul halkının yarısı mahallelerindeki toplanma alanlarını bilmiyor.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Güngör Erçil: Muğla'da doğal sit alanlarının statüsü düşürüldü!

Muğla Çevre Platformu Eş sözcüsü Güngör Erçil, doğal sit alanları belirlenirken hazırlanan bilimsel raporlar için “Gayrimenkul şirketinin hazırladığı raporlarla bütün Muğla’nın doğal sit alanları tespit ediliyor” dedi. Erçil, Muğla'da doğal sit alanlarının statüsünün düşürüldüğünü ileri sürdü.

Muğla Gökova'da sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası TBMM'de!

Muğla Gökova'da bazı sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Ergun, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu'nda değişiklik!

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun İle 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Muğla'daki Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği iddialarına yalanlama!

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla'daki "Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Marmara Adası sakinleri mera alanlarının kiralanmasına isyan etti!

Balıkesir’e bağlı Marmara Adası’nın Çınarlı Köyü’nde yaklaşık 65 yıldır hayvancılık yapan Hacı Remzi Kavran mera alanlarının kiralanmasına isyan etti...

apartman ortak alanlarının yönetimi Haberi

apartman ortak alanlarının yönetimi

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerleri "Ortak yerler" oluyor.  Ortak yerlerin kullanımı ve yönetimi gibi hususlarda zaman zaman kat malikleri anlaşmazlıklar yaşayabiliyor.


Söz konusu ortak alanlarının neler olduğu, kullanımı ve yönetimi konusu Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor.


Peki, apartmandaki ortak yerler nelerdir? Apartmandaki ortak alanlar nasıl yönetilir? Apartmandaki ortak giderler için kimler ne kadar aidat öder? İşte soruda apartman ortak alanlarının kullanımı..


1- Apartmandaki ortak yerler nelerdir?

Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince her halde ortak yer sayılıyor.

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş...