26 / 04 / 2024

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...



Ortak kullanım alanı işgali ihtarname!
Kat mülkiyeti kapsamında olan apartmanlarda “ortak yerler” Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesi ile hazırlanıyor. 4. madde kapsamında kanunda sayılanlar dışındaki başka yerleri de Apartman Yönetim Planına alarak “ortak yer” olarak belirliyor.

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 4'üncü maddesinde şu şekilde açıklandı:

MADDE 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

a) Temeller ve ana duvarlar, (Ek ibare: 5711 – 14.11.2007 / m.2) “taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,” bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lâvabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler; sıcak ve soğuk hava tesisleri,

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri,

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname örneği şu şekilde hesaplanıyor:

İHTARNAME

İHTAR EDEN:

ADRES:

VEKİLİ:   

MUHATAP:

ADRES:

KONU:  ……  Apartmanı ortak alanında yapılan esaslı değişikliğin  kaldırılarak eski hale getirilmesi talebine ilişkindir.

AÇIKLAMALAR:   

…………..  adresinde bulunan ………..  Apartmanının ortak alanı olan sığınak bölümüne klimanızın dış ünitesini koymuş bulunmaktasınız.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 4/1-a: “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar( …) kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar.” İlgili kanun maddesine göre sığınaklar apartmanların ortak alanlarıdır ve her kat maliki kendi arsa payı oranında maliktir.

KMK madde 19 /2-3: “Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.”      

Yukarıda izah edilen maddede gösteriyor ki ortak yerlerde değişiklik, onarım vs. yapılabilmesi için kat maliklerinin 4/5’ nin yazılı rızası gerekmektedir. Ancak hiçbir kat malikinin yazılı rızası olmadan ortak alana klimanız tarafınızca konulmuştur.Apartman sığınağında  bulunan klima ünitesinin kaldırılmasını talep ederiz, menfi bir tavırda ise KMK madde 33’ e göre hakimin müdahalesi talep edilerek klima dış ünitesinin kaldırılıp uğranan zararın tazmini yoluna gidilecektir.

SONUÇ  : İlgili adreste bulunan apartmanın sığınak alanında bulunan  değişikliğin 7 iş günü içerisinde kaldırılarak eski hale getirilmesini talep ederiz. Aksi halde tüm yasal yollara başvurulacağını ihtaren bildiririz.. Saygılarımla tarafınıza arz ederim.

Sayın NOTER, üç  nüshadan  ibaret işbu ihtarnamenin muhataba tebliği, tebliğ şerhli nüshanın tarafımıza verilmesini rica ederim.

İHTAR EDEN VEKİLİ

Av.

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön