20 / 04 / 2024

Ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?

Ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?

Taşınmazlarda bağımsız bölümlerin harici olarak maliklerin kullanımına ayrılan alanlara ortak kullanım alanı deniyor. Peki, ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır? İşte, Ortak kullanım alanlarının kullanımı..



Ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtildiği üzere taşınmazlarda bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları da yer alıyor. Bu alanlara ortak kullanım alanı deniyor.


Ortak kullanım alanları ile ilgili tasarruf işlemi tüm malikleri ilgilendiriyor. Ortak kullanım alanlarının tasarrufu ve nasıl kullanılacağı ile ilgili hususlara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. 


Kanun gereğince; binaların giriş ve kat holleri, ışıklıklar, hava bacaları, saçaklar, tesisat şaftları, alanları veya katları, açık ve kapalı merpenler, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, kömürlük, sığınak ve otoparklar ortak alanlar olarak belirleniyor. 


Kat maliklerinden biri kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istinebiliyor. Peki, ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?


Ortak kullanım alanları kimler tarafından kullanılır?

Kat maliklerinin ortak malik sıfatiyle paydaşı bulundukları bu yerler üzerindeki faydalanma hakları bulunuyor. Taşınmaz üzerindeki ortak alanları kat malikleri kullanıyor ve toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemeleri gerekiyor. 


Ortak kullanım alanları nasıl kullanılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ortak kullanım alanları ve tasarrufu ile ilgili hükümlere yer veriliyor. Taşınmazlar üzerinde bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları kat malikleri tarafından kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle kullanılabiliyor. Aksi durumlarda yukarı da belirttiğimiz gibi ortak alanın devri istenebiliyor. 


Ortak kullanım alanları nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön