20 / 04 / 2024

Site yönetimleri ne zaman, nasıl, kimler tarafından kurulur?

Site yönetimleri ne zaman, nasıl, kimler tarafından kurulur?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " Site yönetimleri ne zaman, nasıl, kimler tarafından kurulur " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



1)“Site Yönetimi” ; resmi olarak, yapı ruhsatı (kat irtifakı süreci ) ile yani hafriyattan önce “Yönetim Planı” ile ; fiili olarak ise yapı kullanma ruhsatı  (kat mülkiyeti süreci) ile başlar.

2)Site Yönetimi , resmi olarak  Yönetim Planının ilgili resmi daireye (tapu idaresine)  verilmesi (kabulü) ile başlar.  

3)Genelde Yönetim planının son bölümlerinde  KMK’nın ilgili maddelerinde belirtilen  çerçevede bir Geçici Yönetim kurulması ile ilgili maddeler bulunur.

4)Yine genelde bu geçici yönetim kat irtifakını kuran maliklerden oluşur. 

5)Yönetim planının maddeleri arasında bu geçici yönetimin hukuki yetkileri ve süresi açıkça belirtilir.Bu yetki ve süre KMK ‘nın ilgili maddelerine aykırı olamaz. 

6)Geçici yönetimin ne zaman sona ereceği ve daimi yönetim için çağrının nasıl-ne zaman yapılacağı ile daimi yönetimin kurulları –işleyişi vs. hakkında bilgiler de yönetim planında belirtilir ve zamanı gelince bu esaslar ve KMK ilgili maddeleri çerçevesinde süreç yürütülür.

7)Daha sonra geçici yönetim, kanuna aykırı olmayacak bir süre sonrasında (inşaatın bitiminden sonra bir yılı geçemez.) site yönetimini kat mülkiyetinde maliklik sıfatındaki kat malikler birliğine devreder.

8)Daimi yönetim, geçici yönetimden aldığı evrakları yineleyerek ve yenileyerek yönetimi yütütür.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Geri Dön