19 / 04 / 2024

Konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?

Konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?

Konut sahibi olmak isteyenler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredilerinden yararlanabiliyor. Konutun değerinin ancak belli bir kısmına kredi veriliyor. Peki, konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?



Konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?

Konut sahibi olmak isteyenler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredilerinden yararlanabiliyor. Kredi başvurusu yapan kimse ile kredi kullanılacak konutun aranan koşullara uygun olması gerekiyor.


Ön başvurusu onaylanan kişinin evine ekspertiz gidip inceleyerek evin değerini tespit ediyor. Tespit edilen değer üzerinden belli bir oranda kredi veriliyor.


Bilindiği üzere 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, konutun yüzde yüzüne kredi verilmiyor. 


3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince bankalarda en fazla konut değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. 


Bu oranın üzerinde banka, kişiye konut kredisi kullandıramıyor. Ancak, yapılan bazı uygulamalar ile konutun tamamına kredi kullanmak mümkün olabiliyor.


Örneğin geriye kalan kısım için ayrı ihtiyaç kredisi hesabı açılabiliyor. Böylece konutun yüzde yüzüne kredi kullanılmış oluyor.


Ancak çekilen kredilerin aylık taksit ödemelerinin, kayıtlı gelirin yarısını geçmemesi gerekiyor. Aksi durumda banka ihtiyaç kredisini kullandırmada risk görebiliyor.



Konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön