23 / 04 / 2024

Konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?

Konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlerin gelir durumunun çekeceği kredi miktarı ile orantılı olması gerekiyor. Peki, konut kredisi için ne kadar maaş gerekli? Konut kredisi maaşın ne kadarı olmalıdır?



Konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlerin gelir durumunun çekeceği kredi miktarı ile orantılı olması gerekiyor.


Kredi almak isteyen kişinin gelirinin yanı sıra kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı da bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor. Peki, konut kredisi için ne kadar maaş gerekli?


Örnek olarak ayda olarak 1.000 TL net maaş alan bir kişiyi ele alalım. Her bankanın kriteri değişiktir, ancak genel olarak, bu kişiye kredi verirken şu şartlar koşulur:


Aylık net gelirin %38 i 380 TL dir. Banka bu kişinin aylık mortgage ödemesinin 380 TL yi geçmemesini ister.


Aylık net gelirin %50 si 500 TL dir. Banka bu kişinin aylık toplam borç ödemesinin 500 TL yi geçmemesini ister.



Konut finansmanı sözleşmelerinin zorunlu içeriği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön