05 / 05 / 2024

Aşağı Kilise restorasyonu

Aşağı Kilise restorasyonu

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Kayaköy ören yerindeki kiliselerin restorasyonuna ilişkin soru önergesi hazırladı..

Restorasyonu gündem olmuştu: Kız Kulesinin açılış tarihi belli oldu!

Restorasyonu gündem olan Kız Kulesi'ndeki çalışmalarda sona gelindi, açılış için günler sayılan ve çevre düzenlemesi de yapılan Kız Kulesi'ndeki son durum görüntülendi.

Hayri Türkyılmaz'a kilise restorasyonu tepkisi!

Bursa Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, 1834'te kesme taştan yapılan kilise için restorasyon çalışmalarını başlattı. Olay üzerine MHP'li Belediye Meclis Üyesi Bülent Erdem, "Kültür varlıklarımız böyle heba oluyor" diye konuştu.

Bursa'da tarihi kilise satışa çıkarıldı!

Bursa'da yer alan bir kilise, internet üzerinden 6 milyon 300 bin TL bedelle satışa sunuldu.

Edirne'deki tarihi Rüstempaşa Kervansarayı'nın restorasyonu tamamlandı!

Edirne'de restorasyonu tamamlanan tarihi Rüstempaşa Kervansarayı, konaklama ve restoran hizmeti kapsamında müşterilerini ağırlamaya başladı. 

Ayasofya'nın kopyası Suriye'de inşa edilecek: Kilise olarak kullanılacak!

Türkiye’de müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın bir kopyasının, Suriye'de inşa edileceği ve kilise olarak kullanılacağı iddia edildi.

Yeşilköy ve Arnavutköy'deki salgın hastaneleri açıldı!

İstanbul'da hayata geçirilen Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Restorasyonu tamamlanan Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi de bugün itibariyle hizmete girdi.

Tekirdağ Türk-Macar Kültür Evi hizmete açıldı!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen törenle restorasyonu tamamlanan Türk- Macar Kültür Evi açıldı.

Edirne Saatli Medrese açıldı!

Edirne'de, restorasyonu tamamlanan, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı Saatli Medrese açıldı.

Şehzade Korkut Camisi 2021'de açılacak! 

Restorasyonu devam eden Şehzade Korkut Camisi 2021 yılında hizmete açılacak. AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş camideki çalışmaları inceledi.

Kocaeli Ağaçağıl Cami'nin restorasyonu tamamlandı!

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi’ndeki Osmanlı’nın kuruluş dönemine ait 700 yıllık tarihi Ağaçağıl Cami'nin restorasyonu tamamlandı.

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi açıldı!

İstanbul'un tarihi hastane binası olan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin restorasyonu tamamlandı. Hastane, İstanbul Valisinin katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.

Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı!

TİKA'nın restore ettiği Bosna Hersek'in en önemli Osmanlı eserlerinden Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü'nün teknik kabulünün yapılması nedeniyle tören düzenlendi...

İznik müzesi yıl içinde açılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyonu henüz bitmemiş olan İznik Müzesi'ndeki çalışmalara ilişkin, "Acil bir ek kaynak yaratıp, çok kısa sürede ihalesini yapıp bu yıl içinde mutlaka açacağız." dedi.

Aşağı Kilise restorasyonu Haberi

Aşağı Kilise restorasyonu



CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Kayaköy ören yerindeki kiliselerin restorasyonuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Aldan sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Fethiye'de en çok ziyaret edilen ören yerlerinden olan Kayaköy'de bulunan Aşağı Kilise ve Yukarı Kilise, ziyaretçilerin can güvenliği olmadığı ve restore edileceği gerekçesiyle dört yıl önce ziyarete kapatılmıştı. Ancak, geçen sürede restorasyon çalışması yapılmadı ve kiliseler hala kapalı durumdadır.


Açık oldukları dönemde, her yol ortalama 50 bin kişinin ziyaret ettiği ifade edilen kiliseler şu anda metruk haldedir. Kiliselerin ne zaman restore edileceği ve ziyarete açılıp açılmayacağı bilinmiyor.


Aldan'ın soruları


1. Kayaköy'deki Aşağı Kilise ve Yukarı Kilise'nin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğu ifade edilmektedir. Bu iki tarihi yapının yıkılmaması için ne gibi tedbirler...