28 / 03 / 2024

ayıplı mal ispatı nasıl yapılır

ayıplı mal ispatı nasıl yapılır

Tüketicilerin ayıplı mal karşısında hak ve sorumlulukları Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Ayıplı mal karşısında seçimlik haklarını kullanmak isteyen tüketicilerin öncelikle ayıplı malı ispat etmeleri gerekiyor.İşte ayıplı mal ispat yükü..

Ayıplı mal ispatı nasıl yapılır?

Taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mallar nasıl ispatlanır? Ayıplı mal ispatı nasıl yapılır?

2 milyon kazanmak için hangi meslek grubu kaç ay çalışmalı?

2024 asgari ücretin belli olmasıyla meslek gruplarının da yeni maaşları netlik kazandı. Peki 2 milyon kazanmak için hangi meslek grubu kaç ay çalışmalı? 

Gram altın Haziran ayında bu kadar olacak! Cüzdanını kapan herkes hemen şimdi kuyumcuya fırlayacak!

Altın yatırımcıları, ekonomistlerin altın fiyatına ilişkin yorumlarını yakından izliyor. Ünlü ekonomist Mert Başaran'dan çok tartışmalı bir iddia geldi. Başaran, altının Haziran ayında geleceğine dair rakamlar açıkladı.

Ev sahipleri hemen bakın! Ayıplı binaların bedelini alabilirsiniz! Uzman isimden son dakika açıklaması! 

BUÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Dr. Çiğdem Mine Yılmaz, ayıplı sayılan binalarla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Ev sahipleri hemen bakın! Ayıplı binaların bedelini alabilirsiniz! Uzman isimden son dakika açıklaması! 

Gram Altın 4 ay sonra bu kadar olacak! Cüzdanını kapan herkes hemen şimdi kuyumcuya fırlayacak!

Altına yatırım yapmak, ekonomistlerin altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini takip eder. Ünlü isim Mart Başaran'dan çok tartışmalı bir iddia geldi. Başaran, altının 4 ay içinde geleceğine dair rakamları bildirdi.

Gram altın 4 ay sonra bu kadar olacak! Analistler peş peşe açıkladı! Cüzdanını alan hemen kuyumcuya ışınlanacak!

Altına yatırım yapan, ekonomistlerin altın fiyat tahminlerini izliyor. Ünlü isim Mert Başaran'dan çok tartışmalı bir iddia geldi. Başaran, altının dört ay sonra geleceği rakamı açıkladı. İşte ayrıntılar...

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

Nisan'da yapılan kanun değişikliklerinin yürürlük tarihi 1 Ekim şeklinde açıklanmıştı. Bu nedenle, bugünden itibaren ayıplı mal ve hizmet satışı’ karşısında korunma zırhının arttığı bir döneme girildi. Peki tüketicilerin yeni hakları neler?

Asgari ücretliler 75 metrekarelik bir ev almak için kaç ay çalışmalı? Ev alacaklar dikkat!

Bir asgari ücretli çalışanın 75 metrekarelik bir ev almak için kaç ay çalışmadı gerektiği merak ediliyor. Peki asgari ücretli bir çalışan 75 metrekarelik bir ev almak için kaç ay çalışmalı? Asgari ücretli çalışanın bir ev alması için gerekli süre son 13 senede nasıl değişti? İşte ayrıntılar...

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ne demektir?

Ayıplı mal nedir, Ayıplı mal ne demektir? soruları sık sık sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!

Alışveriş mağduriyetlerinin çözümü artık e-Devlet’te! Sakız bile alsanız başvurun! İşte adım adım yol haritası

Online alışverişin elimiz ayağımız olduğu bugünlerde ayıplı mal ya da yanlış ürün için tüketiciler e – Devlet üzerinden 10 dakikalık bir işlem ile şikayette bulunabiliyor. Sakın, “Kim uğraşacak?” demeyin! İşte detaylar…

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mallar nelerdir?

Ayıplı mal nedir, ayıplı mallar nelerdir? Alınan ürünlerden hangileri ayıplı mal kategorisine girmektedir. İşte detaylar!

Gayrimenkul sahipleri Nisan ayında hangi vergileri öder?

Taşınmaz mal sahipleri belli dönemlerde vergi ödemekle mükellef oluyor. Peki, gayrimenkul sahipleri Nisan ayında hangi vergileri öder?

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal karar!

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal bir karar çıktı. İşte milyonlarca müteahhidi ve mağduru ilgilendiren o olay ve kararın detayları...

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda inşaatı tamamlanan binada ev aldığını belirten okuyucu, eve taşındığını ama evde bazı aksaklıklar olduğunu belirtti. Okuyucu, bu durumda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını sordu.

ayıplı mal ispatı nasıl yapılır Haberi

ayıplı mal ispatı nasıl yapılır

Ayıplı mal ispat yükü!

Tüketicilerin ayıplı mal karşısında hak ve sorumlulukları Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal oluyor.


Ayıplı mal karşısında seçimlik haklarını kullanmak isteyen tüketicilerin öncelikle ayıplı malı ispat etmeleri gerekiyor.


İspat yükü

(1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.


(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.


(3) Satışa sunulacak ayıplı...