26 / 04 / 2024

bina amortiman süresi

bina amortiman süresi

Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresi olarak biliniyor. Peki, amortisman süresi nasıl hesaplanır?

İnşaat yapım süresi kısalıyor!

Ön üretimli kolon kiriş gibi ana yapı elemanlarının birleşimlerinde yerinde döküm beton gerektirmeyen ve tamamen ön üretimli bir yapım metodu olan SQRIM Japon Bina Yapım Teknolojisi ile inşaat süresi konvensiyonel yönteme göre yüzde 50 daha azdır. 

Bina ruhsatı geçerlilik süresi!

Bir arsa üzerinde bina inşa edilebilmesi için öncelikle belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsat almak için bina projesinin imar planına göre hazırlanmış olması gerekiyor. Bina ruhsatı geçerlilik süresi ne kadardır?

İmar durum belgesinin geçerlilik süresi!

Bir parselin üstüne ne tür bir bina yapılabileceğini gösteren belgeye imar durum belgesi deniyor. İmar durum belgesi belediyelerden alınabiliyor. Peki, imar durum belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?

Bina enerji kimlik belgesi süresi!

Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimini sınıflandırıyor. Enerji kimlik belgesini 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina enerji kimlik belgesi süresi ne kadar?

Arsa payı düzeltme davası süresi!

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde tescil işlemi sırasında hatalı arsa payı sorunu yaşanabiliyor. Malikler hatalı arsa payı için dava açabiliyor. İşte, arsa payı düzeltme davası süresi!

Emlak vergisi beyan süresi!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahibi olan kimselerin, hangi mallara sahip olduklarını bağlı oldukları belediyelere bildirmeleri gerekiyor. Peki, beyan ne zaman verilir? İşte emlak vergisi beyan süresi...

Yapı ruhsatının geçerlilik süresi!

İmar kanununa uygun bir şekilde inşaat yapımına başlama izin belgesi olarak tanımlanan yapı ruhsatının geçerlilik süresi bulunuyor. Bu sürenin aşımı halinde yenileme ruhsatı nasıl alınır? Yapı ruhsatı ne zaman yenilenir?

İmar planlarına karşı dava açma süresi!

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini ayrıntılarıyla gösteren planlara imar planı deniyor. Peki, imar planlarına ne zaman dava açılır? İşte imar planlarına karşı dava açma süresi...

Reddi miras süresi ne zaman başlar?

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Peki, reddi miras süresi ne zaman başlar?

Miras ret süresi nedir?

Mirasçıların yasal hakları arasında, mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Ancak, mirasın reddedilmesi için belli bir süre zarfı bulunuyor. Peki, miras ret süresi nedir? Ret süresi geçerse ne olur?

Vergi affı başvuru süresi 2014!

Torba Yasa ile bazı vergi ve alacak mükellefleri borcunu taksitlendirerek ödeyebiliyor. Yapılandırmadan faydalanmak isteyen kimselerin vergi affı başvuru süresi içerisinde müracaat yapmaları gerekiyor. İşte vergi affı başvuru süresi 2014...

Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi!

Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor. Peki, veraset ve intikal vergisi ödeme süresi nedir?

Kira kontratı yenileme süresi!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında genellikle 1 yıllık süreli olarak kira kontratı imzalanıyor. Peki kontrat ne zaman ve nasıl yenilenir? İşte kira kontratı yenileme süresi..

bina amortiman süresi Haberi

bina amortiman süresi

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Yatırım için ev almayı düşünen yatırımcıların dikkat ettiği en önemli özelliklerden biri olan amortisman süresini,  yatırımın sağladığı kira benzeri gelirlerle kendisini geri ödeme süresi olarak anlatmak mümkün oluyor. 


Amortisman, geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeri olarak biliniyor. 


Binalarda yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değer düşüşüne amortisman, yıpranma payına ise amortisman oranı deniyor. 


Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekiyor. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL’lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkıyor. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk geliyor. 

Bu hesaplamada temel değer tabii ki gayrimenkulün fiyatı olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkulün fiyatını da konumu,...