23 / 04 / 2024

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresi olarak biliniyor. Peki, amortisman süresi nasıl hesaplanır?



Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Yatırım için ev almayı düşünen yatırımcıların dikkat ettiği en önemli özelliklerden biri olan amortisman süresini,  yatırımın sağladığı kira benzeri gelirlerle kendisini geri ödeme süresi olarak anlatmak mümkün oluyor. 


Amortisman, geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeri olarak biliniyor. 


Binalarda yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değer düşüşüne amortisman, yıpranma payına ise amortisman oranı deniyor. 


Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekiyor. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL’lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkıyor. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk geliyor. 

 

Bu hesaplamada temel değer tabii ki gayrimenkulün fiyatı olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkulün fiyatını da konumu, büyüklüğü, bulunduğu şehrin gelişim dinamiklerine göre potansiyeli, görünürlüğü ve mal sahibinin mülkü satmaya ne kadar hevesli olduğu, kolay kiralanma potansiyeli gibi birçok husus belirliyor. Kolay kiralanamayan bir gayrimenkul uzun süre boş kaldığında yatırımcı için değer kaybı yaratacak  ve amortisman süresinin uzamasına neden olacaktır.

 

Amortisman süresini etkileyen önemli noktalardan biri de lokasyon olarak biliniyor. Örneğin merkezi lokasyonlarda konut fiyatı artmasa bile kiralık talebi yüksek olduğu için kira çarpanı İstanbul’un ortalamasının çok altında olan yerlere rastlamak mümkün.


Amortisman süresi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön