20 / 04 / 2024

Bina vergisi mevzuatı

Bina vergisi mevzuatı

Yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsi, bina vergisi 2013 kapsamına giriyor. Bina vergisi ile ilgili esaslar bina vergisi kanununda yer alıyor...

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Servet vergisi tartışmaları gündemde!

Ülkemizde de ilave bir servet vergisi getirilmesi gündeme geldi. Özel Servet Vergisi, servet unsurlarından ayrı ayrı alınıyor. ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi (Bina Vergisi, Arazi Vergisi, Değerli Konut Vergisi) ’ bu kapsamda vergilendiriliyor.

Emekliler bina vergisinden muaf!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre, yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyecek.

Bina vergisi nedir? Bina vergisi nereye ödenir?

Kara ya da su üzerinde bulunan kalıcı yapılardan dolayı belediyelere bina vergisi ödeniyor. Peki Bina vergisi nereye ödenir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar...

Emlak Vergisi'nde arsa ve arazi değerlerinde yüzde 50 sınırı!

Emlak Vergisi'nde 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

İstanbul'da metruk bina seferberliği başladı!

Türkiye’de 14 bin 519 adet metruk bina tespit edilirken bunların 6 bin 548’i yıkıldı. Belediyeler, tescilli metruk binaların yıkımı konusunda mevzuat engeline takıldıklarından yakınıyor.

Emlak vergisi matrahı nasıl belirlenmeli?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında Emlak Vergisi Mevzuatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber..

Emlak vergisi ödeme tarihleri belli oldu!

Bina, arsa ve arazilerin metrekare birim değerleri yeniden belirlendi. Emlak Vergisi hesabında dikkate alınan bu oran 2017’de yapılacak tahsilatlarda yüzde 2,79’dan yüzde 3,83’e çıkartıldı.

2017 yılı arazi ve bina matrahları arttırıldı!

2017 yılında uygulanacak maktu damga vergisi ve harç tutarları, bina ve arazi vergisi matrahları hesabındaki artış oranları ile tütün fonu tutarları Resmi Gazete'de yayınlandı...

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:68!

68 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği 25 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında emlak vergisine esas olmak üzere 2017 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlendi.

Emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2016?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Varsa taşınmazın intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor..

Emlak vergisi nerelere yatırılıyor?

Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Verginin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi nerelere yatırılıyor?

Emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016!

2016 yılı bina, arsa ve arazi vergisi değerleri ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak oranlar tebliğ ile açıklandı. İşte emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016..

Çevre temizlik vergisi yanlış hesaplanırsa ne olur?

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına hesaplanıyor. İşyerlerinde ise bina grup ve derecelerine göre hesaplama yapılıyor. Peki, çevre temizlik vergisi yanlış hesaplanırsa ne olur?

Bina vergisi mevzuatı Haberi

Bina vergisi mevzuatı

Bina vergisi 2013!

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor.  Bina vergisi kanununda bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.


Söz konusu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır.

Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.


Bina vergisi mükellefi

Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Bina vergisi muafiyeti

İlk olarak 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve ayriyeten yazlık eve sahip olmama şartı...