28 / 03 / 2024

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruyu yanıtladı. Okuyucu Heper'e binalarda aidat ve yakıt parasıyla ilgili bir soru sordu..

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda birleştiren dairelerden nasıl aidat alınacağını kaleme aldı.

Binalardaki aidat ve ortak gider borcu takiplerinde faiz işler mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda aidat ve ortak gider borcu takiplerini kaleme aldı.

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruyu yanıtladı. Okuyucu Heper'e binalarda aidat ve yakıt parasıyla ilgili bir soru sordu..

Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Binalarda ortak alanların giderlerini kat maliklerinin karşılaması gerekiyor. Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça eşit olarak aidatı ödemesi gerekiyor. Peki, bina aidatı ödenmezse ne olur?

Azel Kule'den konut alanlar villa keyfi yaşayacak!

Azel Gayrimenkul'ün Konutkent'te hayata geçirdiği Azel Kule teras bahçelerinin büyüklüğü 90 metrekareye kadar çıkıyor. 90 metrekareyi bulan büyüklükteki teras bahçeler ile projeden konut alanlara kulede villa keyfi yaşatacaklarını dile getiriyor...

Evler küçüldükçe, binalarda yer tutmayan ürünlere yönelme hızlandı!

Evler küçüldükçe, akılı binalar yaygınlaştıkça binalarda yer tutmayan ürünlere yönelme hızlandı. Cengiz Kazazoğlu Farklı teknolojilerle donatılmış akıllı evlerin rezervuarlarının duvar arkasına koyulmasını zorunluluk haline getirdi...

Aidat bedeline nasıl itiraz edilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartman ve sitelerde aidat bedeli yetki verilmiş ise yönetici tarafından belirleniyor. Peki yüksek aidat bedeline nasıl itiraz edilir? İşte aidata itiraz esasları...

Apartman aidatına itiraz!

Apartman aidatı; apartmanda ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için belli bir oranda alınıyor. Peki yüksek apartman aidatına nasıl itiraz edilir? İşte yanıtı...

Site aidatına itiraz!

Site yaşantısında sunulan; site güvenliği, bahçe ve havuz bakımı, temizlik gibi ortak giderler kat maliklerinden alınan aidat ile karşılanıyor. Peki yüksek site aidatına nasıl itiraz edilir?

Uzun süre oturulmayan evin aidatı ödenir mi?

Tamer Heper hukukla ilgili tüm soruların yanıtını Posta Gazetesi'nde vermeye devam ediyor. Bugün bir okuyucunun "Uzun süre oturulmayan evin aidatı ödenir mi?" sorusunun yanıtı verdi. Peki aidat ödenir mi?

Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir?

12 ve daha az bağımsız bölümü olan sadece konut kullanımlı yapılarda sığınak zorunluluğu aranmıyor. Peki sığınak zorunluluğu aranmayan diğer yapılar nelerdir? Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir? İşte yanıtı...

Kooperatif aidatının ödenmemesi!

1163 Sayılı Kooperatifler Kanununda, ödemelerini geç yapan ortaklara gecikme bedeli uygulanması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunuyor mu? Bir ortak tarafından kooperatif aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır? İşte yanıtı...

Sığınak hangi binalarda zorunludur?

Tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerleri sığınak olarak tanımlanıyor. Peki, sığınak hangi binalarda zorunludur?

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi Haberi

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi

10 mesken, 1 dükkandan ibaret binada dükkan sahibiyim. Yönetim dükkandan aidatı ve yakıt parasını çift toplamaktadır. Üstelik dükkan geceleri kapalı yani meskenler benden daha çok ısınıyor. Buna karşın ben dükkandaki radyatörleri söküp ödemeyi engelleyebilir miyim? • L.K. 


Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanan bir binada aidat ve ortak giderler yönetim planında gösterildiği şekilde ödenir. Şayet yönetim planında açıklık yok ise bu halde kanunun gösterdiği biçimde ödenir. 

Kanunda işyerlerinin, meskenlere göre iki kat aidat ödeyeceğine dair bir hüküm yok. 

Kanunda "Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi ücretleri eşit, diğer giderler arsa payı oranında bölüştürülür" diyor. Şayet dükkan büyük ve arsa payı da meskenlere göre iki kat ise sizin fazla para ödemenizin anlamı var. 


Ancak böyle bir büyüklük yok ise sizden fazla para isteniyor. Bunun için daha kesin...