29 / 03 / 2024

Bosna Osmanlı konsolosluk restore

Bosna Osmanlı konsolosluk restore

Bosna Hersek'te Osmanlı konsolosluğu olarak kullanılan Brcko şehrindeki tarihi bina, restore edilmek için yerel yönetimin onayını bekliyor.

Bosna Hersek'te dükkanlar Kovid-19 sebebiyle kepenk indiriyor!

Osmanlı döneminden kalma tarihi köprüsü ve çarşısı ile Bosna Hersek'in en önemli turizm şehirlerinden Mostar'daki birçok dükkan, Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan önlemler sebebiyle kepenk indiriyor.

Bosna Hersek'teki Alaca Cami ibadete açıldı!

Ülkedeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri kabul edilen Alaca Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ediliyordu. Bosna Hersek'in Travnik şehrindeki tarihi cami, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

Bosna'daki Osmanlı konsolosluk binası onarılmayı bekliyor!

Bosna Hersek'te Osmanlı konsolosluğu olarak kullanılan Brcko şehrindeki tarihi bina, restore edilmek için yerel yönetimin onayını bekliyor.

Bosna Hersek’teki Osmanlı camisi yeniden inşa edilecek!

1495'te Bosna Hersek'te inşa edilen Osmanlı camisi ''Arnaudija Camisi'' yeniden yapılacak. Banja Luka'da bulunan caminin temeli 22 Nisan'da atılacak.

Osmanlı Arnaudija Camisi yeniden inşa ediliyor!

16'ncı yüzyıldan kalma Bosna Hersek'teki Osmanlı Arnaudija Camisi yeniden inşa ediliyor. Yapı, 1993'te yıkılan caminin kalıntıları üzerine yapılacak.

Bosna Hersek'te Osmanlı Mimarisi'nin İncileri sergilenecek!

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da iki Boşnak fotoğrafçının çalışmalarından oluşan "Saraybosna-İstanbul, Osmanlı Mimarisi'nin İncileri" sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Bosna Hersek Ferhadiye Camisi yarın açılıyor!

Bosna Hersek Ferhadiye Camisi yarın açılıyor. Bosna Hersek'in en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilen Banya Luka şehrindeki cami, TİKA destekleriyle yeniden inşa edildi.

Avrupa'nın göbeğindeki Osmanlı!

Zaman Cuma gazete eki köşe yazarı Saim Orhan Avrupa'nın göbeğindeki Osmanlı başlığını ele alıyor. Boşnak ve Bosna Hersek tabiatına değinen Saim Orhan 'ın köşe yazısı;

Osmanlı konağı restore edildi!

Osmanlı dönemine ait birçok cami, köprü, han, hamam, kütüphane ve medrese gibi eserlerin günümüze ulaştığı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya bir Osmanlı eseri daha kazandırıldı.

Bosna Hersek'te Osmanlı arşivi yandı!

Bosna Hersek'teki hükümeti protesto gösterileri sırasında ateşe verilen binalardan birinde, tarihi Osmanlı belgeleri olduğu da ortaya çıktı. Binadaki yangının Osmanlı arşivine zarar vermiş olmasından endişe ediliyor....

Osmanlı tapusu ile Bosna, Arnavutluk, Kırım, Fas, Cezayir ve Yemen'de arsa sahibi olmak!

Osmanlı tapusu ile Bosna'da arsam var ne yapmalıyım? Osmanlı tapusuyla Arnavutluk'ta arazim var ne yapmam gerek? Osmanlı tapusu ile Kırım'da arsa sahibiyim nereye başvurabilirim? Osmanlı tapusu ile Yemen'de arsam var ne yapayım? diyenlere işte cevaplar...

Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi, Osmanlı mimarisiyle inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek

Osmanlı-Selçuklu mimarisi TOKİ'ye ilham kaynağı oldu!

Osmanlı-Selçuklu mimarisi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) yöresel dokuda inşa edeceği konutlar için ilham kaynağı oldu.

Bosna Osmanlı konsolosluk restore Haberi

Bosna Osmanlı konsolosluk restore

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bosna Hersek'in 1878'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğunca ilhak edilmesiyle Osmanlı konsolosluğu olarak kullanılan Brcko şehrindeki tarihi bina, restore edilmek için yerel yönetimin onayını bekliyor.

Brcko şehrinde, 1865 yılında ticaretle uğraşan Sırp bir aile tarafından inşa edilen bina, Bosna Hersek'in 1878'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğunca ilhak edilmesiyle Osmanlı konsolosluğu olarak kullanılmaya başladı.

İnşa edildiğinde ilk katında dükkanlar, ikinci katında ise daireler olan 153 yıllık bina, Sırp aile tarafından 1875'te Brcko'daki Ortodoks kilisesine hediye edildi.

Bosnalı tarihçi Emir Music yaptığı açıklamada Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna Hersek'i ilhak etttiği 1878'den itibaren binanın Osmanlı konsolosluğu olarak kullanıldığını aktararak, Osmanlıların bu binada Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar faaliyet gösterdiğini söyledi.

Music, sonraki dönemde yurt, meslek okulu ve anaokul olarak da kullanılan binanın 1945'te kamulaştırıldığını ve sonrasında apartman...