26 / 04 / 2024

emsal oranı arttığında değer artış payı

emsal oranı arttığında değer artış payı

Kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen ‘değer artış payı’, imar değişikliklerinde geçerli olacak. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınacak.

Kiracı oranı arttı, konut sahibi olmak zorlaştı! Uzmanlar 'Erişilebilir konut için yeni model şart' dedi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre oturulan konuta sahip olanların oranı 0,8 puan azaldı ve 2022 yılında yüzde 56,7 oldu. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, “Erişilebilir konut için yeni model şart” dedi.

Rusya’da yeni konut fiyatlarında rekor artış! üç seneda yüzde 90 arttı!

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’da son 3 senede yeni konutların fiyatlarının yüzde 90 oranında arttığını söyledi. Üç sene önce dolar 77 ruble iken bugün 89 ruble bandında. 

Çay ihracatı yılın 9 ayında yüzde 23 oranında arttı

Türkiye'den senenin dokuz ayında yapılan çay ihracatı, 2022 senesinin aynı dönemine göre gelirde yüzde 23 oranında yükseldi. İşte ayrıntılar...

Otomotiv piyasasında alışılmadık artış! Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı bir yılda yüzde 86,2 arttı!

Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan sıfır otomobil sayısı 2022’nin aynı ayına kıyasla yüzde 86,2 oranında, toplam taşıt sayısı yüzde 110,6 oranında arttı. Ocak-ağustos ayları arasında trafiğe kayıtlar 804 bin 993’ü otomobil olmak üzere toplam 1 milyon 525 bin 213 adeti buldu.

Back To School dönemi e-ihracatçıların yüzünü güldürdü! Satışlar yüzde 20 oranında arttı!

Okulların açılmasıyla birlikte eğitim ürünleri ve kırtasiye malzemeleri satanların da yüzü güldü. Back To School olarak adlandırılan dönemin e-ihracat açısından da büyük fırsatlar doğurduğunu belirten sektör yetkilileri, satışların yüzde 20 oranında arttığını ifade ediyor.

SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’lilere yüzde 31,92 oranında yeni zam müjdesi!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 yılı Ocak ayında alacakları zam oranı kapsamında ilk veri geldi. TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı Temmuz ayı enflasyonu yüzde 9,49 oldu. Bu veri, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon artışlarına göre maaş güncellemelerini içeriyor. İşte detaylar...

Makine ihracatı 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttı!

MAİB, makine ihracatının 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttığını paylaştı. MAİB tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2023 yılı ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 11,7 oranında artarak 11,7 milyar dolar oldu.

Türkiye genelinde satılık ofis stok oranı yüzde 124 arttı!

Endeksa verileri kapsamında 2020 senesinden bugüne kadar İstanbul’da satılık ofis stok oranı yüzde 112, Türkiye genelinde ise yüzde 124 arttı. 

Perakende satış hacmi Nisan ayında yüzde 27,5 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 27,5 oranında arttı.

A’dan Z’ye tüm maaşlar tek tek zamlanacak! En az maaş tam bu kadar olacak!

7 milyondan fazla vatandaşı doğrudan etkileyecek asgari ücret zammında geri sayım başladı. 6 aylık enflasyon oranı kapsamında şekillenen aylık zamlarının nette 10 bin TL'yi, brütte ise 11 bin 765 TL'yi aşacağı öngörülüyor. Peki, hangi ödemeler nasıl etkilenecek?

Otomotiv üretimi yüzde 29 oranında arttı, ihracat ise geriledi!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi 4 aylık dönemde 295 bin adete ulaştı. İhracat ise dolar bazında yüzde 0,6 oranında geriledi.

Yurt dışı seyahatleri yüzde 99 oranında arttı! Yurt dışı seyahatlerde en çok nereleri tercih ediliyor?

2023 yılının ilk çeyreğinde yurt dışı seyahatleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 oranında artış gösterdi. Kişi başına düşen ortalama harcama tutarı ise 677 dolar oldu.

Ev kiralarında azami yüzde 25 zam uygulaması temmuzda bitiyor! Peki sonra ne olacak?

Kiracı ve konut sahiplerini ilgilendiren son dakika açıklaması yapıldı. Kritik tarih yaklaşıyor. Konut için azami yüzde 25 zam oranı uygulamasında temmuz ayında bitiyor. Peki, o tarihten sonra süreç nasıl işleyecek? Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konu ile ilgili açıklama yaptı.

emsal oranı arttığında değer artış payı Haberi

emsal oranı arttığında değer artış payı

Kamuoyunda rant vergisi olarak anılan ve imar değişikliği ile ortaya çıkacak değer artışından kamunun pay almasını öngören düzenleme yolda. Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek düzenlemeyi yakında Meclis’e getireceklerini açıkladı.


Zirvede yaptığı konuşmada uygu- lamaya koyacakları yeni reformlar hakkında bilgi veren Şimşek “Önemli konulardan bir tanesi de şudur; yerel düzeyde imar uygulamalarının kurala bağlanması. Çünkü en çok sorun bu alanda yaşanıyor. Belediye meclisleri aldıkları kararlarla önemli rantlara imza atabiliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Eğer rant olacaksa rantın devlete gelmesi lazım. İşte bunu sağlayacak çok önemli bir reformu yakında meclise göndereceğiz. Her şey şeffaf olacak, rantlar doğrudan doğruya milletin hazinesine gelecek ve millet kazanacak. Türkiye’de daha çok yatırım daha çok...