20 / 04 / 2024

Arsasının emsal değerini artıranlar dikkat!

Arsasının emsal değerini artıranlar dikkat!

Kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen ‘değer artış payı’, imar değişikliklerinde geçerli olacak. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınacak.



Kamuoyunda rant vergisi olarak anılan ve imar değişikliği ile ortaya çıkacak değer artışından kamunun pay almasını öngören düzenleme yolda. Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek düzenlemeyi yakında Meclis’e getireceklerini açıkladı.


Zirvede yaptığı konuşmada uygu- lamaya koyacakları yeni reformlar hakkında bilgi veren Şimşek “Önemli konulardan bir tanesi de şudur; yerel düzeyde imar uygulamalarının kurala bağlanması. Çünkü en çok sorun bu alanda yaşanıyor. Belediye meclisleri aldıkları kararlarla önemli rantlara imza atabiliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Eğer rant olacaksa rantın devlete gelmesi lazım. İşte bunu sağlayacak çok önemli bir reformu yakında meclise göndereceğiz. Her şey şeffaf olacak, rantlar doğrudan doğruya milletin hazinesine gelecek ve millet kazanacak. Türkiye’de daha çok yatırım daha çok hizmet olacak” dedi.


1.250’ye yakın reform


Yapacakları bir diğer düzenleme hakkında da bilgi veren Şimşek, “Diyelim ki Türkiye’de 6.5 milyon yalıtımı olmayan ev var, daire var. Biz çıkıp yalıtıma güçlü destek verirsek, bu yeni bir iş fırsatı demek. İşte enerji verimliliği, basit bir boyutu budur. Bu çerçevede 1250’ye yakın reform tasarladık. Hangi kurum neyi yapacak, hangi kaynakla yapacak tamamını belirledik. Önümüzdeki dönemde bunlar uygulamaya konulacak” diye konuştu. Şimşek, “Ayrıca yargı reformuna ihtiyacımız var. Çünkü yargı maalesef yeterince hızlı bir fonksiyon iğfal etmiyor. Zaman zaman saç baş yolduran uygulamalar var” dedi.


Teknik liseler özel oluyor


Şimşek, “Okul bazlı bütçeye geçeceğiz, teknik meslek okullarının tamamını özel sektör ile birlikte yönetmek istiyoruz. Ara elemana ihtiyacımız var. Eğitimde kaliteyi artırırsak, endüstri 4.0’a yani yeni sanayi devrimine hazır oluruz” dedi.


ARSASINA 20 KAT İZİN ALAN YANDI


Kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen ‘değer artış payı’, imar değişikliklerinde geçerli olacak. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınacak. Bireysel, vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınabilecek. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında pay alınacak. Bilindiği gibi şehirlerde imar değişikliklerinden dolayı büyük bir rant oluşuyor.



Yeni Yüzyıl


Geri Dön