20 / 04 / 2024

Türk Akımı ve TANAP Türkiye'nin değerini artıracak!

Türk Akımı ve TANAP Türkiye'nin değerini artıracak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TANAP ve Türk Akımı Projesi'nin Türkiye'nin önemini ve değerini artıracağını söyledi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Türk Akımı Projesi'nin önemini vurgulayarak, "Bu tür uluslararası projeler Türkiye'nin önemini ve değerini artıracak" dedi.


Yıldız, bakanlığı süresince gerçekleştirilen icraatları AA muhabirine değerlendirdi. 


Kuzey Irak ve Irak projelerinin Türkiye'nin geleceğine konan ciddi bir katkı olduğunu, bunun çok iyi yönetileceğine inandığını ifade eden Yıldız, diğer önemli projeler arasında yer alan nükleer güç santrallerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlayacağını dile getirdi.


Nükleer santraller konusunda, önceki hükümetlerin yapamadığı girişimlerin, AK Parti hükümetlerince gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"8 ünitelik nükleer güç santrali anlaşmaları gerçekleştirilerek inşaatına başlandı. Bundan sonra geriye dönüş olmaz. Hiç şüphesiz ki nükleer güç santralleri yaparken yerli sanayimizi kullanacağız. Yaptıkça daha fazla üretebileceğiz. Bu sanayinin çağ atlaması anlamına geliyor. 2023 yılında bunlar hizmete girdiğinde 2 nükleer santral Türkiye'nin büyüme hızına karşılık gelen yüzde 17-20 civarındaki enerji ihtiyacını karşılamış olacak. Bu da çok önemli bir nokta. O yüzden biz siyasi istikrara güveniyoruz."


TANAP ve Türk Akımı gibi uluslararası projelerin Türkiye'nin önemini ve değerini artırdığını vurgulayan Yıldız, bu projelerin uluslararası sermayeyle yapıldığını anlattı. Yıldız, "Bu, Türkiye'deki siyasi hayata, siyasi istikrara duyulan güven demektir. Milyar dolarları yatıracaksınız herhangi bir tereddüttünüz olmayacak" diye konuştu. 


Yıldız, projelerin Hazine garantisi vermeden yapılmasının önemine işaret ederek, "Özel sektör yatırımlarıyla enerji sektörünün büyüyor olması AK Parti hükümetleri zamanındaki en önemli gelişmelerdir. TANAP, 21 ilden geçecek. 6 ayrı büyük şantiyede 5 bine yakın istihdamla Türkiye'nin ekonomisine hemen hemen 10 milyar dolara yakın para girişi sağlayacak. Bunlar önemli konular. Yerli üretimlerle, yerli işçiliklerle, mühendisliklerle birlikte Türkiye'nin teknolojik yüzünün daha da ileri olacağı kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu. 


AA


Geri Dön