16 / 04 / 2024

Fay yasası

Fay yasası

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası depremin yıkıcı etkisini azaltmak için 3 adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor.  

Fay Yasası çıkması konusunda çalışma ekibi oluşturduk!

İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Türkiye'de bir Fay Yasası çıkması zaruretini hep beraber değerlendirdik ve bu konuda bir çalışma ekibi oluşturduk." dedi.

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO'dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, fay hattı üzerinde yer alan şehirleri tek tek açıkladı ve yapılması gerekenleri paylaştı. İşte o açıklama...

Fay yasası yeniden gündemde! Uzman isimler peş peşe açıkladı: Buralardaki binalar ayakta kalamaz! 

Fay yasası, bilim insanlarını ikiye böldü. Peki fay yasası çıkarılmalı mı? Uzmanlar neler diyor? 

Fay yasası ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak?

Kahramanmaraş merkezli geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve 11 ili derinden etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. İşte detaylar!

Fay Yasası çağrısı! “Gözlerimle gördüm!” diyen ünlü jeologdan dehşet ifadeler!

Büyük deprem felaketinden sonra, yaşanan ihmalkarlık ve aymazlıkların nelere mal olduğu ortaya çıktı. Depremden hemen sonra bölgeye giden uzman bir isim, “Fayın üzerinde kalan tek bir bina yok. Fay, alçak, yüksek demeden hepsini parçalamış” diyerek, üç ilçeyi tek tek saydı ve felakete nasıl davetiye

Müzeyyen Şevkin'den fay yasası tepkisi!

CHP Adana Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin fay yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Şevkin, Türkiye'nin deprem riskine dikkat çekti.

Türkiye'de 2000'den önce yapılan yapılar zor ayakta duruyor!

Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Türkiye’de depremlere karşı alınacak önlemlerin başında Fay Yasası’nın geldiğine dikkat çekti. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, yapı stokuna dikkat çekti.

Fay Yasası için geri sayım başladı: Kat sınırlaması gelecek!

2020'de çalışmalarına başlanan Fay Yasası'nda sona gelindi. Bu ayın ortalarında bakanlığa teslim edilmesi planlanan taslak metnin İzmir'de açıklanması bekleniyor. İnşaatlar için standartlar getirilecekken, fay hatlarının geçtiği bölgelerde yapılacak yapılar için kar sınırlaması gündemde.

Müzeyyen Şevkin'den fay yasası ve deprem önlemleri açıklaması!

"Yapı denetimlerinin, zemin etütlerinin mutlaka kontrol edilmesi; zemin temel yapı tasarımının çok iyi irdelenmesi gerekiyor" diyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 36 milyar dolarlık deprem parasıyla birlikte ‘İmar Affı’ için 23.5 milyar TL para toplandığını belirtti...

Afet riskini azaltacak planlar devreye alınmalı!

Deprem ülkesi olan Türkiye’de tam bir sene önce Elazığ depremi 41 vatandaşın ölümüne neden oldu. Prof. Dr. Sözbilir, 'Fay yasası' kapsamında yakın gelecekte kırılması beklenen faylar üzerinde belli değerlendirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Fay yasası: Yapılaşma olmayacak yerler nasıl belirlenecek?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremzedeler için konut yapılacak rezerv alan zemininin sağlam olduğuna, aksi iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Sözbilir, fay yasasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

'Fay yasası'nın deprem yıkımlarına çare gösterilmesi doğru değil!

JMO, fay yasasının yıkımlara çare gösterilmesinin doğru olmadığını belirtti ve “Depreme ilişkin yasa ya da yönetmelik değişikliği olacaksa, bu ancak TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odasına ya da Jeofizik Bilimcilerine danışarak verilebilir” açıklamasında bulundu.

Müzeyyen Şevkin: 500 bin insan risk altında!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, 18 il, 82 ilçe, 502 köy ve mahallenin doğrudan 5 ve üzeri deprem üretecek fay hatları üzerinde bulunması sebebiyle ‘Fay Yasası’nın çıkması gerektiğini belirtti.

Fay yasası geliyor! İşte detaylar!

Elazığ depreminden sonra çalışmalara hız verilen fay yasasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde şekillenecek olan fay yasası ile fay üstüne yapılan binalar konusunda önemli adımlar atılacak.

Fay yasası Haberi

Fay yasası

Son bir yıl içerisinde yaşanan depremler nedeniyle TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, depremin yıkıcı etkilerinin unutulmaması ve her an hazırlıklı olunması için hayata geçirilmesi gereken adımlar anlatıldı. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre; atılacak adımlar şu şekilde sıralandı:

1-Fay yasası 3 ay içinde çıkarılsın.

2-Risk azaltma planlamaları 3 yıl içinde tamamlansın.

3-Zemin araştırmalarının yerinde denetimi esas alınsın.

Her sene 1-7 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle değerlendirilen Deprem Haftası’nda, yakın zamanlı depremleri ve acilen alınması gereken önlemleri özetle şöyle hatırlattı: 

“2020 depremlerin yıkıcı etkilerini yoğun şekilde hissettiğimiz bir yıl oldu. Aslında orta büyüklükte olan ve hasar etkisi sınırlı olması gereken bu depremler, merkez üstünden onlarca kilometre ötede yıkım ve ölümlere yol açtı. 117 kişinin öldüğü İzmir Sisam, 30’dan fazla kişinin öldüğü Elazığ Sivrice, İran’da meydana gelip Van’da...