26 / 04 / 2024

Müzeyyen Şevkin'den fay yasası tepkisi!

Müzeyyen Şevkin'den fay yasası tepkisi!

CHP Adana Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin fay yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Şevkin, Türkiye'nin deprem riskine dikkat çekti.



CHP  Adana  Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin'in meclise sunduğu ve fay yasası diye isimlendirilen, 7269 sayılı kanun ve bazı kanunlarda değişikliği öngören, depremlerde insanların hayatını kaybetmesine sebep olan fay zonu üzerinde yapı yapılmasını sınırlandıran yasa teklifinin görüşülmesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Sözcü Gazetesi'nden Mehmet Serbes'in haberine göre; Meclis içtüzüğü 37. madde kapsamında “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlere, Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” ile ilgili mecliste açıklamalarda bulunan, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, yasanın meclis genel kurulunda görüşülmesi ve daha sonra kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekti fakat AKP ve MHP'li milletvekilleri değişiklik teklifinin görüşülmesine red oyu verdi. 

Müzeyyen Şevkin den fay yasası tepkisi!

DÜNYADA EN ÇOK CAN KAYBI TARTIŞMASIZ TÜRKİYE'DE

Meclis genel kurulunda gerçekleştirdiği açıklamada dünyadaki depremlerde en çok can kaybının yaşandığı ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Dr. Şevkin, 2020'de dünya genelinde yaşanan depremlerde toplam 198 kişinin yaşamını yitirdiğini, 198 kişiden 168'inin Türkiye'de yaşamını yitirdiğini aktardı. Dr. Şevkin, “Üstelik bu ölümler orta şiddetteki depremler nedeniyle gerçekleşmiş. Dünyada depremler nedeniyle en çok can kaybı veren ülke tartışmasız Türkiye'dir” diye konuştu. ABD, Yeni Zelanda ve 27 AB ülkesinde fay yasasının hayata geçirildiğini dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye'de fay zonlarının sakınım bandı üzerine yapı yapılmasına sınırlama getiren tek bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtti. 

Müzeyyen Şevkin den fay yasası tepkisi!

FAY ZONUNDA 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN VAR

Türkiye'de 24 il, 80'den fazla ilçe, 500'ü geçen mahalle veya köy yerleşim alanında bulunan 100 binden fazla yapıda yaşayan bir milyondan fazla insanın doğrudan fay zonu/ fay hattı üzerinde olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, meclis kürsüsünden 17 Ağustos 1999 Kuzey Anadolu Fay Zonu'nda yaşanan depremde Ankara-İstanbul otoyolu üzerinde bulunanbir köprünün fay zonu üzerine yapılması sebebiyle adeta kâğıt gibi yırtılmasını örnek verdi. 

Türkiye'nin topraklarının yüzde 92'sinin deprem fay hatlarında konumlandığını ve her sene binlerce deprem olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, fay yasasıyla beraber imar, kentsel dönüşüm, yapı denetim ve afet yasalarınıngünümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğine, ayrıca deprem komisyonu olarak aylardır sürdürdükleri, son şeklini vermeye çalıştıkları raporun da tozlu raflarda çürümemesi gerektiğine vurgu yaptı. 

“Sadece İstanbul'a değil ülkemizin tamamına maddi-manevi büyük zarar verecek, henüz ne kadar para harcanacağı dahi bilinmeyen “Talan İstanbul”u bırakın, depreme bakın” diye konuşan Dr. Şevkin, “Bütün milletvekillerinin vicdanına sesleniyorum: “Bugün bu yasa teklifimize hayır verdiğinizde yarın olası bir depremde belki de sizin çocuğunuz, sizin torununuz, sizin eşiniz dostunuz veya siz enkaz altında olacaksınız. Bunun vebalini taşımaya hazır mısınız?” şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2000'den önce yapılan yapılar zor ayakta duruyor!

Fay Yasası için geri sayım başladı: Kat sınırlaması gelecek!


Geri Dön